x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serghei Lavrov: "Negocierile de pace din Ucraina nu pot avea loc decât pe principiile noii ordini mondiale"

Serghei Lavrov: "Negocierile de pace din Ucraina nu pot avea loc decât pe principiile noii ordini mondiale"

de Redacția Jurnalul    |    07 Apr 2023   •   19:15
Serghei Lavrov: "Negocierile de pace din Ucraina nu pot avea loc decât pe principiile noii ordini mondiale"
Sursa foto: Hepta

Rusia vrea să încheie pacea cu Ucraina doar prin excluderea prezenteți americane în zonă, a afirmat șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, la Ankara, scrie AFP.

"Negocierile nu pot avea loc decât în baza luării în considerare a intereselor ruseşti. Este vorba de principii care vor sta la baza noii ordini mondiale", a spus acesta, în cadrul unei  conferințe de presă cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu.

Acordul privind exporturile de cereale ucrainene ar putea fi sistat

Totodată, el a spus că Moscova nu va mai prelungi acordul de export al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră dacă nu se permit și livrările de produse agricole rusești, așa cum s-a convenit la Istanbul, în august 2022. 
"Dacă nu există niciun progres în ridicarea obstacolelor în calea exporturilor de îngrăşăminte şi cereale ruseşti, atunci noi ne întrebăm dacă acest acord este necesar", a spus Lavrov, care a spus că a discutat în Turcia despre "eşecul" în aplicarea condiţiilor acordurilor.

El a mai cerut UE să doneze o parte din surplusul  de cereale ucrainen țărilor africane. 

Deși sancțiunile occidentale nu vizează exporturile de cereale și îngrășăminte din Rusia, acestea nu pot fi realizate din cauza interdicției de a încheia asigurări și scoaterea țării din sistemul de plăți SWIFT. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹


 

 

×