x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Servicii complete de interpretare şi traducere pentru infractorii din UE

Servicii complete de interpretare şi traducere pentru infractorii din UE

de Irina Cristea    |    10 Mar 2010   •   00:00

Un suspect străin arestat într-un stat membru al Uniunii Europene va avea dreptul la servicii complete de interpretare şi traducere. Statele membre ale Uniunii vor fi obligate să asigure aceste servicii, dacă o directivă în acest sens a Comisiei Europene va fi adoptată.

În prezentarea propunerii, Executivul comunitar arată că cetăţenii europeni vor putea, astfel, să îşi exercite dreptul la un proces echitabil în Uniune, atunci când nu pot înţelege limba în care li se judecă procesul. Costurile de traducere şi interpretare vor trebui suportate de statul membru, nu de persoana suspectată ­ indiferent de hotărârea finală.

Conform unui comunicat al CE, citat de Mediafax, proiectul de directivă consolidează dreptul cetăţenilor la interpretare şi traducere în mai multe moduri. În primul rând, este avută în vedere asigurarea de servicii de interpretare în vederea comunicării cu avocaţii, precum şi pe parcursul anchetelor şi la proces.

În al doilea rând, pentru a asigura procese echitabile, propunerea vizează traducerea scrisă a tuturor documentelor esenţiale, precum ordinul de reţinere, actul de acuzare ori rechizitoriul sau a unor probe vitale. Cetăţenii nu ar trebui să fie obligaţi să se bazeze doar pe o traducere orală care rezumă probele.

Comisia notează totodată că în lipsa unor standarde minime comune pentru a se asigura procese echitabile, autorităţile judiciare vor ezita să trimită persoana suspectată pentru a fi judecată într-o altă ţară.

×
Subiecte în articol: externe