x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serviciile de informaţii germane colaborează cu cele siriene şi intenţionează să se reinstaleze la Damasc

Serviciile de informaţii germane colaborează cu cele siriene şi intenţionează să se reinstaleze la Damasc

18 Dec 2015   •   16:34
Serviciile de informaţii germane colaborează cu cele siriene şi intenţionează să se reinstaleze la Damasc

Serviciul german de informaţii externe (BND) colaborează din nou cu cel sirian şi intenţionează chiar să se reinstaleze la Damasc, scrie vineri cotidianul german Bild, relatează AFP.

Serviciul Federal de Informaţii (BND) a colaborat strâns mult timp cu serviciile de informaţii siriene înainte ca încălcări ale drepturilor omului atribuite regimului preşedintelui Bashar al-Assad să facă această cooperare imposibilă.

Potrivit Bild, care citează 'surse informate', agenţi ai BND se deplasează 'de mult timp' la Damasc pentru a se întâlni cu omologii lor sirieni. Scopul acestor vizite făcute cu 'regularitate' este acela de 'a face schimb de informaţii privind terorismul islamic" şi de a stabili 'un canal de discuţii" cu autorităţile siriene, inclusiv în cazul în care un avion german s-ar prăbuşi în Siria.

Germania, care face parte din coaliţia occidentală împotriva grupării Stat Islamic în Siria şi Irak, le-a pus la dispoziţia partenerilor săi 1.200 de trupe şi şase avioane de recunoaştere Tornado, care vor patrula deasupra teritoriului controlat de SI în Siria şi Irak.

BND susţine de asemenea redeschiderea 'cât mai curând posibil' a unei antene la Damasc astfel încât 'colaboratori să fie staţionaţi o perioadă lungă de timp", scrie Bild.

'Pregătirile' pentru deschiderea acestei antene, cunoscute de guvern, 'sunt în curs', scrie Bild, potrivit căruia agenţii germani s-ar putea instala în Ambasada Germaniei închisă din 2012.

Potrivit Bild, guvernul german va lua o decizie 'la începutul anului viitor'.

Recent, cancelarul german Angela Merkel a exclus orice cooperare cu preşedintele sirian Bashar al-Assad pentru a lupta împotriva jihadiştilor Statului Islamic, spunând că "majoritatea" sirienilor s-au refugiat în Europa din cauza regimului său.

×