x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serviciile de informaţii marocane ştiau cu o lună înainte de pregătirea atacului la Târgul de Crăciun din Berlin

Serviciile de informaţii marocane ştiau cu o lună înainte de pregătirea atacului la Târgul de Crăciun din Berlin

05 Mar 2019   •   12:52
Serviciile de informaţii marocane ştiau cu o lună înainte de pregătirea atacului la Târgul de Crăciun din Berlin

Serviciile de informaţii ale Marocului ştiau încă din 2016 despre Anis Amri, cel care a atacat Târgul de Crăciun din Berlin, pentru că tunisianul a intrat în contact cu islamişti radicali de origine marocană în Germania, potrivit unor documente consultate de dpa.
Documentele au fost predate de Biroul Federal de Investigaţii Criminale (BKA) autorităţilor federale ale Germaniei în domeniul securităţii şi ale guvernelor regionale în noiembrie 2016.
Într-o notă văzută de dpa, Amri este descris drept "islamonaut" care intenţionează să întreprindă "un proiect" despre care nu poate vorbi la telefon. La acea vreme, serviciile de securitate marocane au cerut BKA noi informaţii despre un marocan, un marocan-francez şi despre Amri. Ele erau interesate în special de posibilele contacte ale acestora cu membri ai grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Siria, Libia sau Irak.
La acea dată, Agenţiei pentru Securitate Internă a Germaniei (BfV) i s-a cerut să investigheze asupra informaţiilor parvenite din Maroc.
Comisia din cadrul camerei inferioare a parlamentului german Bundestag care investighează atacul ce a avut loc asupra Bisericii Memoriale Kaiser Wilhelm din centrul Berlinului a aflat doar că serviciile de informaţii germane s-au consultat cu cele americane în legătură cu ce ar trebui făcut cu informaţia. Răspunsul Washingtonului a venit abia după atac.
Anis Amri, solicitant de azil respins şi traficant de droguri, a furat o camionetă, la 19 decembrie 2016, pe care a folosit-o pentru a intra în mulţimea de la Târgul de Crăciun din Berlin, omorând 12 persoane şi rănind peste 70. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: atac târgul de crăciun berlin