x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serviciile de securitate din Marea Britanie nu au reuşit să prevină atacurile teroriste din 2017

Serviciile de securitate din Marea Britanie nu au reuşit să prevină atacurile teroriste din 2017

de Georgiana Oprea    |    22 Noi 2018   •   17:03
Serviciile de securitate din Marea Britanie nu au reuşit să prevină atacurile teroriste din 2017

Serviciile de securitate din Marea Britanie nu au reuşit să prevină atacul terorist care a omorât 22 de persoane la concertul Arianei Grande, din Machester, în mai 2017, a concluzionat un raport parlamentar, joi.

Agenţia guvernamentală MI5 a acţionat “prea lent”, după ce cazul atacatorului Salman Abedi a fost trimis pentru analizare, se arată în raportul publicat de Comitetul de Securitate şi Servicii Secrete din Parlamentul Marii Britanii.

Comitetul a analizat modul de acţiune al seriviciilor de securitate în cazul mai multor atacuri care au avut loc în Marea Britanie în 2017. Astfel, raportul subliniază mai multe greşeli făcute de poliţie şi serviciile de securitate, inclusiv decizia MI5 de a nu impune restricţii de călătorie şi monitorizare asupra atacatorului Abedi, ceea ce înseamnă că acesta a putut să se întoarcă în Marea Britanie, din Libia, pentru a conduce atacul.

Potrivit raportului, serviciile de securitate cunoşteau mai multe informaţii esenţiale despre Abedi, inclusiv faptul că acesta vizitase, în mai multe rânduri, un extremist în închisoare. Acesta nu a fost suspus restricţiilor şi nici nu a fost introdus într-un program antiterorism.

Comitetul a mai analizat modul de acţiune al serviciilor de securitate în cazul atacului din Westminster, din martie 2017, unde au murit cinci oameni, în cazul atacului de pe London Bridge, în care au murit opt oameni şi în cazul atacului de la Finsury Park, unde a murit o persoană.  De asemenea, Comitetul a urmărit şi atacul de la staţia de metrou din Londra, unde au fost rănite 51 de persoane, în septembrie 2017.

 

×