x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serviciile secrete estoniene: Rusia va lansa, probabil, un atac militar limitat împotriva Ucrainei

Serviciile secrete estoniene: Rusia va lansa, probabil, un atac militar limitat împotriva Ucrainei

17 Feb 2022   •   08:20
Serviciile secrete estoniene: Rusia va lansa, probabil, un atac militar limitat împotriva Ucrainei
Sursa foto: Hepta

Rusia continuă să deplaseze trupe la granița cu Ucraina și va lansa probabil un atac militar "limitat" împotriva acestei țări, a declarat miercuri șeful Serviciului estonian de informații externe, citat de Reuters.

Atacul ar include bombardamente cu rachete și ocuparea unui "teren cheie" din Ucraina, a declarat Mikk Marran, directorul general al Serviciului estonian de informații externe.

"În acest moment, evaluarea noastră este că vor evita orașele cu populație mare, deoarece este nevoie de multe trupe pentru a controla aceste zone. Dar nu există o înțelegere clară a căii pe care trupele rusești ar putea să o exploateze", a declarat acesta în cadrul unui briefing de presă organizat pentru a prezenta raportul anual al serviciului.

O altă posibilitate ar putea fi intensificarea luptelor din cele două regiuni separatiste susținute de Rusia în estul Ucrainei, potrivit serviciilor de informații estoniene. O astfel de escaladare este "foarte probabilă", iar în acest fel "Rusia obține probabil o negare plauzibilă și evită sancțiunile", a spus Marran.

"Dacă Rusia are succes în Ucraina, acest lucru ar încuraja-o să crească presiunea asupra țărilor baltice în anii următori", a spus el. "Amenințarea cu războiul a devenit principalul instrument politic pentru Putin".

Serviciile de informații estoniene sunt la curent cu aproximativ 10 grupuri de luptă rusești care se îndreaptă spre granița ucraineană, unde sunt deja desfășurate 100 de grupuri de luptă, adică aproximativ 170.000 de soldați, a declarat șeful serviciilor de informații.

Numerele includ soldați desfășurați de obicei în regiunile din jurul Ucrainei, dar și trupe din Belarus pe care Rusia le-a trimis pentru un exercițiu militar în apropierea graniței ucrainene.

Unii dintre soldați vor rămâne probabil în Belarus și după încheierea exercițiului la 20 februarie, ceea ce reprezintă o îngrijorare semnificativă pentru alianța NATO din care fac parte țările baltice, a declarat Marran. "Acest lucru ar reduce timpul de pregătire pentru un atac împotriva țărilor baltice".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ucraina