x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serviciile secrete pakistaneze îşi asumă meritul pentru uciderea lui Osama bin Laden

Serviciile secrete pakistaneze îşi asumă meritul pentru uciderea lui Osama bin Laden

de Mediafax    |    29 Apr 2012   •   07:56
Serviciile secrete pakistaneze îşi asumă meritul pentru uciderea lui Osama bin Laden

Serviciile secrete pakistaneze (ISI) au informat americanii in cursa lor de urmarire a lui Osama bin Laden, mergand pana la a le furniza elementul care i-au condus la liderul Al-Qaida, sustin membri ai ISI, citati de Washington Post.

"Pista (catre bin Laden) si informatia a venit de fapt de la noi", declara un oficial de rang inalt din cadrul ISI pentru cotidianul american, sub acoperirea anonimatului.

Oficial aliate cu Statele Unite in lupta impotriva terorismului, ISI sunt suspectate frecvent de Washington de joc dublu, ceea ce a condus la decizia americana de a nu avertiza Islamabadul in legatura cu o operatiune de comando impotriva lui bin Laden care s-a desfasurat pe teritoriul pakistanez.

Liderul Al-Qaida a fost ucis la 2 mai 2011 de fortele speciale americane in resedinta din Abbottabad, la 50 de kilometri nord de capitala pakistaneza, unde acesta locuia de mai multi ani.

Un alt agent de informatii pakistanez nu a ezitat sa declare pentru Washington Post ca "fiecare informatie despre Al-Qaida, indiferent unde in lume, a fost obtinuta cu ajutorul lor".

Astfel, ISI a oferit CIA un numar de telefon care a condus la mesagerul lui bin Laden, Abu Ahmed al-Kuwaiti, ucis si el la Abbottabad, explica oficialul citat, care afirma ca a fost implicat in urmarirea membrilor Al-Qaida.

Pakistanezii nu stiau ca este vorba despre numarul de telefon al mesagerului si CIA nu a informat niciodata ISI, regreta el, evocand "un deficit de incredere extrem si tradare".

Contactat de AFP, un oficial american a subliniat ca a fost vorba despre "o operatiune americana" si ca "pakistanezii nu au oferit niciun indiciu despre bin Laden".

"Ei au furnizat insa unele informatii care au ajutat serviciile de informatii americane sa aiba o idee clara despre resedinta" din Abbottabad, a adaugat el fara alte precizari.

Dupa anuntul mortii lui Osama bin Laden, presedintele Barack Obama, care pare ca vrea sa menajeze Islamabadul, a considerat ca este "important de mentionat cooperarea in lupta antiterorista cu Pakistanul care a ajutat (Statele Unite) sa ajunga la bin Laden si la complexul in care se ascundea acesta".

×
Subiecte în articol: osama bin laden