x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul britanic vrea reintroducerea serviciul militar național obligatoriu pentru tinerii de 18 ani

Premierul britanic vrea reintroducerea serviciul militar național obligatoriu pentru tinerii de 18 ani

de Redacția Jurnalul    |    26 Mai 2024   •   11:40
Premierul britanic vrea reintroducerea serviciul militar național obligatoriu pentru tinerii de 18 ani
Sursa foto: Hepta

Rishi Sunak a anunțat că un viitor guvern conservator va reintroduce serviciul național obligatoriu, în timp ce a încercat să-și relanseze campania electorală după un început plin de erori, potrivit The Guardian.

În cadrul planului, care pare a fi ultima sa încercare de a reduce pierderile conservatorilor prin câștigarea alegătorilor care se îndreaptă spre Reform UK, premierul britanic a declarat sâmbătă noaptea că fiecare tânăr de 18 ani va trebui să petreacă timp într-o comisie militară competitivă, cu normă întreagă, sau să petreacă un weekend pe lună ca voluntar în „rezistența civilă”.

Partidul a declarat că țara trebuie să fie „deschisă și onestă” cu privire la provocările pe termen lung cu care se confruntă, adăugând că schema ar asigura tinerilor „oportunitățile pe care le merită”.

Propunerile ar prevedea un „nou model îndrăzneț de serviciu național” pentru tinerii în vârstă de 18 ani, care ar putea opta să petreacă un weekend pe lună ca voluntari în roluri precum jandarm special, voluntar RNLI sau respondent NHS. Oficialii au susținut că acest lucru le-ar oferi tinerilor „competențe reale, contribuind în același timp la țara și comunitatea lor”.

Practic, o comisie regală ar urma să fie înființată pentru a concepe noul program de serviciu național, ceea ce ar conduce la un program pilot care va fi deschis pentru aplicații în septembrie 2025. Cu toate acestea, acesta ar fi susținut prin lege a serviciului național.

Conservatorii au insistat asupra faptului că acest program nu va echivala cu recrutarea, afirmând că pandemia Covid a demonstrat importanța serviciului civic. Partidul a declarat că o nouă schemă era „complet esențială”.

„Numai prin cultivarea culturii noastre comune și prin stimularea simțului datoriei putem să ne păstrăm națiunea și valorile pentru deceniile următoare. Aceasta este o investiție atât în caracterul tinerilor, cât și în securitatea noastră”, a declarat acesta.

Acesta a insistat asupra faptului că un program similar a avut succes în Suedia, afirmând că 80% dintre tinerii care au efectuat serviciul național au declarat că l-ar recomanda colegilor lor.

Laburiștii au criticat ideea ca fiind o altă politică necosmetizată a conservatorilor, care au evocat deja perspectiva unor reduceri de taxe pe care încă nu le-au finanțat. „Acesta este un alt angajament disperat, de 2,5 miliarde de lire sterline, nefinanțat, din partea unui partid conservator care a prăbușit deja economia, ducând ipotecile în aer, iar acum se răsfață pentru mai mult”, a declarat un purtător de cuvânt.

„Acesta nu este un plan - este o revizuire care ar putea costa miliarde și este necesară doar pentru că conservatorii au golit forțele armate până la cea mai mică dimensiune de la Napoleon încoace. Marea Britanie s-a săturat de conservatori, care sunt în faliment de idei și nu au niciun plan pentru a pune capăt celor 14 ani de haos. Este timpul să ...reconstruim Marea Britanie cu laburiștii”, a adăugat.

Conservatorii au declarat că schema va fi parțial finanțată prin intermediul unei măsuri de combatere a evaziunii fiscale în valoare de 1 miliard de lire sterline și a 1,5 miliarde de lire sterline cheltuite în prezent pentru Fondul de prosperitate comună a Regatului Unit. O schemă similară a fost prezentată în 2010 de David Cameron. Conform propunerilor sale, ar urma să fie înființat un program special pentru tineri de 16 ani pentru a pune capăt „risipei inutile de potențial” în rândul adolescenților. Planurile nu s-au concretizat niciodată.

Sunak a fost acuzat de ipocrizie în legătură cu proiectul său. În ianuarie, prim-ministrul l-a mustrat pe șeful Statului Major General, Sir Patrick Sanders, după ce acesta a sugerat că Marea Britanie ar putea avea nevoie de o armată de cetățeni pentru a lupta împotriva lui Putin. Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului a declarat atunci că Sunak nu a fost de acord cu comentariile sale și a insistat că nu se va reveni la serviciul național, care a fost abolit în 1960.

De asemenea, laburiștii i-au acuzat în particular pe conservatori că îi obligă pe tinerii de 18 ani să rezolve problemele create de guvern, prin creșterea numărului de militari, ajutorarea NHS și repararea infrastructurii.

(sursa: Mediafax)

×