x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serviciul de Informaţii Rus se bazează încă pe trucuri foarte vechi

Serviciul de Informaţii Rus se bazează încă pe trucuri foarte vechi

de Corina Andriuta    |    29 Iun 2010   •   00:00

Washington Post scrie că "spionii ruşi care au fost arestaţi în SUA , încă mai folosesc trucuri vechi şi cunoscute”. În urmă cu două zile, FBI şi Procuratura Generală a New York-ului au arestat 10 persoane pentru spionaj în favoarea Rusiei.



Conform unor rapoarte FBI, date ca exemplu de procedură, „pentru  întâlnirea de la Roma, spionul american trebuia să se apropie de un necunoscut si să întrebe: Îmi cer scuze, nu ne-am întâlnit cumva în Malta în 1999? Răspunsul corect la întrebare era: Într-adevăr am fost la Valetta în 2000”. Apoi, „conform instrucţiunilor de la Moscova, necunoscutul trebuia să-i transmită spionului un paşaport fals irlandez pentru o excursie în Rusia”. Conform sursei citate, această motodă este atât de tipică, încât se aseamănă mai mult cu un episod din filmul “Burn After Reading” decât cu o acţiune reală de spionaj.

Concluzia pe care o putem trage din informaţia FBI în acest caz, citează gazeta.ru,  este că  „spionajul rusesc” se bazează încă pe trucurile foarte vechi. Conform acestei publicaţii, duminică, pe teriotoriul SUA au fost reţinute 11 persoane, dintre care doar una se află în libertate, acuzate de spionaj în favoarea Rusiei.  Gazeta.ru, care citează un document al Ministerului Jutiţiei al SUA, spune că marea majoritate a persoanelor acuzate de spionaj sunt cetăţeni americani. Nouă dintre aceştia sunt acuzaţi şi de operaţiuni de spălare de bani. Toţi cei cercetaţi pentru spionaj riscă pedepse de 5 ani de privare de libertate, cei care sunt acuzaţi şi pentru spălare de bani riscând câte 20 de ani de detenţie.


Acest caz este rezultatul unui an de anchetă efectuată de către FBI, procurorul Oficiului pentru Districtul de Sud din New York, şi secţia contraspionaj şi Biroul de Informaţii din cadrul Diviziei din Departamentul de Justiţie Naţională de Securitate.








×
Subiecte în articol: externe