x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sevardnadze va fi sfetnicul lui Annan

Sevardnadze va fi sfetnicul lui Annan

21 Apr 2004   •   00:00

Eduard Sevardnadze, fostul presedinte al Georgiei, cazut de ceva vreme intr-un con de umbra, are o revenire spectaculoasa pe scena internationala, dupa numirea in functia de consilier al secretarului general al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), Kofi Annan.

„VULPEA ALBA". Noile atributii ale lui Sevardnadze vor fi sa ii dea lui Annan sfaturi si informatii cu privire la Georgia si fosta Uniune Sovietica si „alte chestiuni internationale". Ajuns la respectabila varsta de 76 de ani, omul care si-a capatat reputatia de politician abil in functia de ministru de Externe al lui Mihail Gorbaciov, a anuntat deja ca isi va exercita noua functie de la resedinta sa din capitala Georgiei, Tbilisi. Cu toate acestea, unii analisti sunt de parere ca Sevardnadze, numit si „vulpea alba" pentru parul alb si siretenia politica, s-ar putea muta la birourile ONU din New York pentru a evita neplacerile cauzate de ancheta cu privire neregulile inregistrate in timpul presedintiei sale.

REACTII. Numirea lui Sevardnadze la ONU a provocat un val de reactii negative. Criticii acestuia sustin ca fostul lider georgian are o imagine patata in timpul regimului autoritar pe care l-a instituit, iar frauda electorala care a determinat declansarea „revolutiei de catifea" din toamna anului trecut are si ea o mare pondere. Se adauga aici si numeroasele scandaluri de frauda si coruptie in care este implicata familia sa.

×
Subiecte în articol: externe