x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şi Ambasada Franţei de la Damasc a fost atacată de manifestanţi proguvernamentali

Şi Ambasada Franţei de la Damasc a fost atacată de manifestanţi proguvernamentali

de Marina Constantinoiu    |    11 Iul 2011   •   14:49

Sustinatori ai presedintelui sirian Bashar al-Assad au atacat, luni, ambasadele americana si franceza din Damasc, la trei zile dupa o vizita a ambasadorilor celor doua tari la Hamas, unde vineri s-a desfasurat o mega-manifestatie de protest, la care au participat peste 450.000 de persoane, relateaza Le Figaro.

Atacatorii nu au reusit sa patrunda in sediul reprezentantei diplomatice franceze, potrivit datelor furnizate de Ministerul francez de Externe. Ei au reusit, totusi, sa patrunda in cea americana, dar in cele din urma au parasit zona, potrivit Ambasadei SUA din Damasc.

Purtatorul de cuvant al Ministerului francez de Externe, Bernard Valero, a declarat ca nu s-au inregistrat victime si ca atacul s-a incheiat.

Potrivit declaratiilor unor diplomati francezi, garzi ale ambasadei ar fi tras cu gloante reale pentru a incerca sa disperseze atacatorii. Un reprezentant al ambasadei americane a declarat, la randul sau, ca interventia autoritatilor siriene a fost "lenta si insuficienta'.

Ambasadorii Frantei, Eric Chevallier si al Statelor Unite, Robert Ford, s-au dus joi si vineri la Hama, pentru a-si exprima solidaritatea cu locuitorii acestui oras unde se desfasurau manifestatii de protest la adresa regimului politic de la Damasc. Autoritatile siriene au protestat fata de aceste vizite, Damascul acuzandu-l pe ambasadorul american de a fi contactat "sabotorii'.

Franta a anuntat duminica faptul ca in fata ambasadei sale din Damasc si a consulatului din Alep s-au organizat adunari populare. Ambasadoarea Siriei la Paris a fost convocata la Ministerul de Externe, pentru a i se aduce la cunostinta protestul francez fata de "numeroasele pagube' comise in cursul acestor manifestatii.

Bernard Valero a lasat atunci sa se inteleaga ca aceste proteste sunt organizate de autoritatile siriene.

×