Premierul bulgar, Boiko Borisov, s-a declarat în favoarea participării ţării sale la scutul american antirachetă, dacă Uniunea Europeană îşi dă acordul.
Participarea Bulgariei la proiectul scutului american antirachetă, pentru apărarea de eventuale atacuri ale Iranului, va fi decisă de Parlamentul bulgar şi doar dacă UE aprobă această decizie, a spus el într-o conferinţă de presă comună cu ambasadorul SUA, vineri la Sofia, după cum a relatat AFP. "Dacă eşti membru NATO, trebuie să lucrezi pentru securitatea colectivă", a adăugat el.
Ambasadorul Statelor Unite în Bulgaria, James Warlick, a făcut cunoscut că în prezent se desfăşoară discuţii informale pe acest subiect, dar acestea se află încă în "prima etapă". "În această etapă am dori să discutăm despre posibilităţile la nivel tehnic, precum şi la nivel politic. Având în vedere interesul exprimat de Bulgaria, poziţia sa geografică şi cooperarea sa cu noi în alte domenii, sper că discuţiile pe tema apărării antirachetă vor continua şi vor fi productive", a precizat ambasadorul.
Amintim că Bulgaria, asemenea României, nu făcea parte din proiectul scutului antirachetă prevăzut de administraţia fostului preşedinte George W. Bush. Noul proiect de sistem, lansat de administraţia preşedintelui Barack Obama în urma unei reevaluări a ameninţării balistice iraniene, este destinat contracarării rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune. Washingtonul a invitat România să participe la acest proiect prin găzduirea pe teritoriul său a unor interceptoare. La rândul său, Cehia poate găzdui un centru de comandă în cadrul noului sistem antirachetă.
Citește pe Antena3.ro