x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şi Marocul va fi scena revoltelor populare, crede vărul regelui

Şi Marocul va fi scena revoltelor populare, crede vărul regelui

de Marina Constantinoiu    |    31 Ian 2011   •   18:23

Nici Marocul nu va face, probabil, excepţie, după ce revoltele au cuprins Tunisia şi Egiptul, este de părere verişorul regelui marocan Mohammed al VI-lea, prinţul Moulay Hicham, citat de AFP.

Supranumit “prinţul roşu”, pentru că a fost un critic permanent al monarhiei marocane şi al sistemului politic din această ţară, Moulay Hicham subliniază, într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pais şi preluat de France Presse, că “Marocul nu a fost încă afectat de valul de contestări sociale şi politice care zguduie ţările arabe”. “Dar nu trebuie să ne înşelăm: aproape toate sistemele autoritare vor fi afectate de valul de proteste. Marocul nu va face, probabil, excepţie”, a declarat vărul primar al regelui Mohammed al VI-lea.

“Rămâne de văzut dacă mişcarea de contestare va fi socială sau şi politică şi dacă formaţiunile politice, influenţate de evenimentele recente, se vor mişca”, mai spune acesta. Moulay Hicham are 46 de ani şi ocupă locul al treilea în ordinea pentru succesiunea la tronul Marocului, precizează AFP.

Prinţul este de părere că în această ţară “dinamica liberalizării politice începute la sfârşitul anilor 90 a luat sfârşit, practic. Redinamizarea vieţii politice marocane în contextul regional, evitând radicalismele, va fi o mare provocare”.

Revoluţia tunisiană şi manifestaţiilor egiptene reprezintă o schimbare faţă de schemele anterioare, neavând nici un caracter religios, antiimperialist sau anticolonialist. “Europa trebuie să se trezească, să înceteze să sprijine dictaturile care nu sunt viabile şi să sprijine mişcările care aspiră la o schimbare durabilă”, adaugă prinţul Moulay.

Pe de altă parte, Marocul l-a convocat luni pe ambasadorul Spaniei la Rabat pentru a protesta faţă de informaţiile apărute în presa spaniolă, potrivit cărora mişcările de trupe marocane anticipează posibile manifestaţii după tulburăriledin Egipt şi Tunisia, relatează AFP.

"Guvernul Regatului Maroc dezminte categoric aceste informaţii false propagate" de "presa publică", a declarat ministrul pentru comunicaţii şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Khalid Naciri.

 Este vorba, a adăugat el, "de acuzaţii nefondate referitoare la faptul că Marocul a mobilizat trupe ale Forţelor Armate Regale staţionate în provinciile noastre din sud către Casablanca şi Rabat, iar acest lucru s-a produs în aşteptarea unor eventuale manifestaţii".

Presa spaniolă şi alte site-uri au declarat sau au scris că autorităţile marocane, îngrijorate de o eventuală extindere a revoltelor din Tunisia şi Egipt, au adus militari din Sahara occidentală pentru a fi pregătiţi să intervină în cazul producerii unor violenţe.

×