x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şi "răpit", şi cu banii luaţi

Şi "răpit", şi cu banii luaţi

de Sînziana Stancu    |    16 Iul 2010   •   00:00
Şi "răpit", şi cu banii luaţi
Sursa foto: /Reuters

Shahram Amiri, fizicianul iranian care, înainte de a pleca miercuri spre Iran, a spus că a fost răpit de CIA, a fost plătit cu cinci milioane de dolari de către agenţie, pe o perioadă de un an, cât se spune că ar fi lucrat în folosul acesteia, furnizându-i informaţii despre programul nuclear iranian, au declarat oficialităţi americane pentru Washington Post.



Acestea au precizat că expertul în fizică nucleară nu este obligat să restituie banii, dar nici nu poate să îi încaseze, pentru că a "rupt" contractul cu agenţia, dar şi "din cauza sancţiunilor financiare împotriva Iranului". După cum a dezvăluit o oficialitate americană, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, "el a plecat, dar banii au rămas aici. Noi avem informaţiile lui, iar iranienii îl au pe el".

Amiri a sosit la Teheran miercuri dimineaţa, fiind primit ca un erou, inclusiv de oficialităţile guvernamentale de rang înalt, în frunte cu adjunctul ministrului de Externe, Hassan Qashqavi. Povestea lui Amiri despre aşa-zisa lui răpire şi revenirea în ţară este însă cu totul alta. Ieri-dimineaţă, el a repetat în faţa presei prezente pe aeroportul din Teheran ceea ce spusese prima dată, adică faptul că a fost răpit de spioni americani în timpul unui pelerinaj la Medina, în Arabia Saudită şi dus de ei, în stare de inconştienţă, cu avionul în SUA. Fizicianul iranian susţine că a fost supus tot timpul la "torturi fizice şi psihice foarte dure" din partea celor care l-au răpit, ca să-l determine să lucreze pentru CIA. Amiri a mai spus că CIA i-ar fi oferit chiar şi 50 de milioane de dolari ca să rămână definitiv în SUA şi să lucreze pentru agenţia americană. În faţa autorităţilor de la Teheran el a negat că ar fi fost implicat "în vreo activitate confidenţială" în timpul şederii în America şi că ar deţine vreo "informaţie clasificată". Amiri a ţinut să precizeze că a fost "un simplu cercetător care a lucrat la o universitate" şi că nu a fost niciodată "greu" implicat în programul nuclear iranian.

Mai există însă două versiuni video înregistrate şi postate pe internet, total diferite una de cealaltă. În prima el afirmă că a venise în SUA ca să-şi perfecţioneze cunoştinţele profesionale şi că trăia liber în Arizona, iar în cea de-a doua, postată pe internet puţin mai târziu, că ieşise din custodia autorităţilor americane şi plecase în Virginia.
Americanii au spus, la rândul lor, că Amiri fugise din Iran, iar când ajunsese în SUA, fusese înscris într-un program asemănător celui de protecţie a martorilor, dar că a cedat nervos până la urmă şi s-a hotărât să se întoarcă la Teheran , la familia lui.

×
Subiecte în articol: externe