x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şi totuşi Gaddafi i-a finanţat campania lui Sarkozy, susţine fostul premier libian. Ar fi vorba despre 50 de milioane de euro

Şi totuşi Gaddafi i-a finanţat campania lui Sarkozy, susţine fostul premier libian. Ar fi vorba despre 50 de milioane de euro

de Marina Constantinoiu    |    03 Mai 2012   •   16:32
Şi totuşi Gaddafi i-a finanţat campania lui Sarkozy, susţine fostul premier libian. Ar fi vorba despre 50 de milioane de euro

Fostul premier libian, al-Baghdadi al-Mahmoudi, aflat in inchisoare in Tunisia, a afirmat ca regimul fostului dictator libian Muammar Gaddafi i-a finantat campania electorala din 2007 candidatului de atunci Nicolas Sarkozy, ajuns presedinte, au anuntat joi la Tunis avocatii acestuia, citati de AFP.

"Muammar Gaddafi, regimul sau politic si oficialii care au lucrat cu el au finantat campania electorala a lui Sarkozy din 2007', a declarat presei Beshir Essid, avansand suma de circa 50 de milioane de euro.

Aceste acuzatii intervin cu numai trei zile inainte de cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, in care presedintele Sarkozy, candidat pentru un al doilea mandat, se va confrunta cu socialistul Francois Hollande, care este cotat cu prima sansa.

Potrivit avocatului sau, fostul premier libian a afirmat ca "acordul a fost incheiat de catre Moussa Koussa, fostul sef al serviciilor de informatii externe libiene, la indicatiile lui Gaddafi, si a dat asigurari ca exista documente care atesta tranzactia'.

Operatiunea a fost efectuata de Fondurile Libiene de Investitii Africane, a adaugat Essid, refuzand orice comentariu referitor la documentul publicat de site-ul de informatii Mediapart, care il acuza pe presedintele acestui fond, Bashir Saleh, ca a jucat un rol in proiectul de finantare libian.

Mediapart a publicat sambata un document atribuit unui fost demnitar libian, afirmand ca Tripoli a acceptat sa finanteze cu 50 de milioane de euro precedenta campanie electorala a lui Sarkozy, din 2007.

Consiliul National de Tranzitie (CNT), aflat la putere in Libia, care a solicitat extradarea lui Bashir Saleh, a afirmat miercuri ca nota data publicitatii de Mediapart este falsa.

Sarkozy a anuntat ca va depune plangere la adresa Mediapart pentru publicarea acestei note pe care a apreciat-o drept falsa. La randul sau, si Parchetul din Paris a dechis o ancheta preliminara pentru fals si uz de fals si publicarea de stiri false.

Potrivit avocatului sau, fostul premier libian si-a exprimat regretul in legatura cu "ingratitudinea lui Sarkozy, care, drept cadou de multumire, a fost primul care a trimis trupe ale NATO in Libia'.

Un al doilea avocat al lui Al-Baghdadi Al-Mahmoudi – pe numele caruia exista doua cereri de extradare de la Tripoli – a confirmat pentru AFP versiunea lui Essid, adaugand ca acesta crede ca presedintele francez se afla in spatele prelungirii detentiei sale in Tunisia. "Mentinerea mea in detentie in Tunisia este o instigare a presedintelui francez, pentru ca detaliile finantarii campaniei sale electorale din 2007 sa nu fie dezvaluite', a declarat Mabrouk Kourchid, prezentand acuzatiile clientului sau.

Fostul sef al Guvernului libian a fost spitalizat miercuri la Tunis din cauza unei hemoragii interne. Autoritatile tunisiene l-au mentinut in inchisoare, in ciuda achitarii sale la 12 februarie de catre justitia tunisiana, care il urmarea pentru trecere ilegala a frontierei, ca urmare a arestarii sale in apropierea frontierei cu Algeria, imediat dupa caderea regimului lui Gaddafi.

×