x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siamezele au trecut un hop

Siamezele au trecut un hop

de Carmen Plesa    |    09 Iun 2007   •   00:00
Siamezele au trecut un hop
Sursa foto: Tony Dejak/

Anastasia şi Tatiana, siamezele romănce care nu s-au putut privi niciodată faţă in faţă, au trecut ieri peste primul hop al seriei de operaţii in urma cărora vor fi separate.

Cele două siameze romănce care vor fi separate de medicii americani au trecut cu bine de prima intervenţie.
Anastasia şi Tatiana, siamezele romănce care nu s-au putut privi niciodată faţă in faţă, au trecut ieri peste primul hop al seriei de operaţii in urma cărora vor fi separate.

Doctorii de la Rainbow Babies & Children’s Hospital - Ohio au anunţat ieri că gemenele s-au trezit şi sunt vioaie după operaţie, dar că prima intervenţie a fost intreruptă, deoarece ţesutul cerebral al uneia dintre micuţe era umflat, iar presiunea săngelui era mai scăzută decăt ar fi trebuit.
Medicii au descoperit inflamaţia din ţesutul cerebral al Anastasiei după ce au tăiat o bucată de os. Cănd au văzut că inflamaţia nu cedează după administrarea de medicamente, au decis că e mai bine să intrerupă procedurile. Doctorii spun că, deşi nu au putut interveni pe creier, aşa cum işi propuseseră, au obţinut informaţii care le vor fi de mare ajutor.Anastasia şi Tatiana Dogarus-au născut la 13 ianuarie 2004, intr-o clinică de lăngă Roma - Italia.

CLUJENI. Părinţii lor, Alin şi Claudia, sunt clujeni. Ei au plecat din Romănia in 2001, impreună cu fetiţa lor Maria, care avea atunci1 an, după ce Alin Dogaru, preot greco-catolic, a primit o parohie intr-un oraş din sudul Italiei.
In 2003, Claudia, de profesie asistentă, a aflat că este insărcinată. Prima ecografie, făcută in a noua săptămănă de sarcină, le-a arătat că aşteptau gemeni, despre care doctorii au spus că sunt "foarte apropiaţi". In a 19-a săptămănă de sarcină, după o vacanţă petrecută in Romănia, părinţii au fost informaţi, după o ecografie, că gemenele sunt unite in zona capului. Medicii au propus un avort, insă romănii au refuzat.
Fetiţele s-au născut cu şase săptămăni inainte de termen, prin cezariană. Ele sunt unite in zona capului, boală pe care specialiştii o numesc "craniopagus".

VORBESC ROMĂNĂ ŞI ENGLEZĂ. Tatiana şi Anastasia au acum 3 ani şi, potrivit ABC News, vorbesc engleza şi romăna, merg in picioare, iar testele făcute au arătat că nivelul lor de inteligenţă este acelaşi ca al copiilor de vărsta lor. Le plac poveştile, jucăriile (pentru care se mai ceartă din cănd in cănd), le place să se uite la televizor şi să o imite pe Maria, sora lor mai mare. Gemenele au insă caractere şi comportamente diferite: una e mai incăpăţănată, alta mai blăndă; una e matinală, celeilalte ii place să doarmă pănă mai tărziu.
Familia Dogaru a ajuns in SUA, pentru operaţie, cu ajutorul unei fundaţii care va suporta costurile ce se apropie de 5 milioane de dolari. Alin Dogaru a primit o parohie in Statele Unite, pentru a fi impreună cu soţia şi cu fiicele.
Doctorii de la Rainbow nu ştiu deocamdată căt de mult ţesut din creier impart fetele. Potrivit Beacon Journal, separarea chirurgicală implică un risc foarte mare şi s-ar putea ca una sau chiar amăndouă fetiţele să nu supravieţuiască.
Procedura le-ar putea pune pe siameze in situaţia de a săngera pănă la deces. Boala fetelor este considerată letală. Cei mai mulţi dintre gemenii care se nasc uniţi in acest fel mor la naştere. Doar 10% trăiesc pănă la vărsta de 10 ani.

ETIC? Mai multe voci au susţinut că operaţia de separare a celor două n-ar fi un gest etic şi că fetele ar trebui să fie lăsate să se bucure de viaţă, atăt căt mai au de trăit. Mama gemenelor a declarat că i-ar fi plăcut ca fetiţele ei să poată lua singure decizia in privinţa operaţiei, dar se teme că nu vor trăi atăt de mult, incăt să ajungă să poată lua o asemenea hotărăre. Ea le-a mulţumit ieri medicilor pentru grija pe care o poartă fetiţelor sale.

DUPĂ OPERAŢIE
"Ştim că doctorii sunt precauţi şi se preocupă ca fetele să fie in siguranţă. Vrem să mulţumim tuturor celor care ne sunt alături şi se roagă incontinuu pentru fete"

CURAJ
"Nu pot să stau şi să aştept să văd ce se intămplă. Trebuie să fac ceva. Dacă nu fac, e ca şi cum le-aş condamna, şi nu aş putea să suport asta. Sunt atăt de pline de viaţă şi de vesele şi cred că intotdeauna vor fi fericite. Merită o şansă! Sunt din ce in ce mai puternice, pe zi ce trece!"

O BUCURIE
"Aceste fetiţe mi-au schimbat viaţa. Nu ştiu de ce, dar niciodată nu l-am invinovăţit pe Dumnezeu că mi le-a dat aşa. Fetele sunt bucuria mea de zi cu zi!"

AŞTEPTARE
"Nu vreau să-mi fac prea multe speranţe, ca să nu fiu dezamăgită. Dar sper!..."
Claudia Dogaru, mama fetiţelor

×
Subiecte în articol: diaspora