x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Simone Gbagbo, nevastă politică cu normă întregă

Simone Gbagbo, nevastă politică cu normă întregă

de Sînziana Stancu    |    12 Apr 2011   •   18:28
Simone Gbagbo, nevastă politică cu normă întregă

160858-.jpgI se mai spunea şi "celălalt Gbagbo” din conducerea Coastei de Fildeş, iar militanţii o porecliseră  "Maman”. Simone Gbagbo nu a fost genul de "Primă Doamnă” care să facă figuraţie la braţul soţului ei. Din contră. Căsătorită de 40 de ani cu Laurent Gbagbo, Simone a fost "elementul-cheie” în politica Coastei de Fildeş, după cum o descrie presa franceză.

În 1996 a devenit deputat de Abidjan, fiind în acelaşi timp şi preşedinta grupului parlamentar al Frontului Popular din Coasta de Fildeş (FPI), partidul soţului ei din umbra căruia acţiona. De fapt, era partidul lor, fondat de amândoi, în clandestinitate, în 1982. "Cot la cot cu bărbaţii, am dus mereu bătălii foarte dure împotriva regimului de-atunci. Am făcut şi 6 luni de închisoare. Am fost bătută, molestată, până aproape de a fi lăsată să mor”, povestea Simone în 2001, într-un interviu acordat revistei "L’Express”.  "După toate aceste dovezi, este normal să nu fie de glumit cu mine. Actuala mea poziţie  se datorează evoluţiei mele, nu funcţiei soţului meu”, a mai spus Simone.

Dacă ea spune că nu a beneficiat de ajutorul soţului ei, unii membri ai fostului guvern au fost în schimb ajutaţi de ea să capete funcţii, în frunte cu premierul Gilbert Ake. Un alt ministru ajutat de ea a fost ministrul Sănătăţii şi al luptei împotriva SIDA, Christine Nebout Adjobi, nimeni alta decât verişoara Simenei din Germania.

RIVALA

Din nici în căsnicia ei de decenii, Simone nu a avut parte de viaţă liniştită. A trebuit să lupte şi cu rivala ei, cea de-a doua soţie a lui Laurent, Nadiana Bamba. Deşi mai tânără decât Simone şi în ciuda faptului că nu a beneficiat de atâtea onoruri de "Primă Doamnă” de câte a avut parte "nevasta principală”, Nadiana a acţionat mai mult din umbră. Despre ea se credea că ar fi singurul "element” care ar fi putut să zguduie acest "stâlp” al politicii din Coasta de Fildeş - pe Simone. Nadiana şi-a dovedit însă o oarecare superioaritate faţă de Simone chiar în campania prezidenţială a lui Laurent, ajutându-l mult prin agenţia ei de comunicare să-şi facă publicitate. Nadiana a făcut impresie bună şi în alte ocazii, când a "suplinit-o”, alături de Laurent, pe Simone, în unele vizite oficiale.

Toate acestea nu mai fac acum nici doi bani. Luni, Laurent şi Simone Gbagbo au fost luaţi pe sus din "tranşeele” reşedinţei prezidenţiale de la Abidjan, de către "armatele” (Forţele Republicane ale Coastei de Fildeş) rivalului său la funcţia de preşedinte al ţării, Allasane Outtara, sprijinite de blindatele şi avioanele trupelor franceze şi de cele ale misiunii ONU în Coasta de Fildeş, ONUCI. Gbagbo şi fidelii lui urmează să fie judecaţi pentru sângele vărsat de popor în perioada dictaturii sale.

×