x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Simulare de război NATO: Letonia și Lituania, primele ținte ale Rusiei într-un posibil conflict în 2027

Simulare de război NATO: Letonia și Lituania, primele ținte ale Rusiei într-un posibil conflict în 2027

de Redacția Jurnalul    |    22 Oct 2024   •   18:40
Simulare de război NATO: Letonia și Lituania, primele ținte ale Rusiei într-un posibil conflict în 2027
Sursa foto: Hepta

Rusia ar putea declanșa un atac terestru împotriva Letoniei și Lituaniei, conform unei simulări realizate de foști comandanți ai NATO și SUA, generalii Philip Breedlove și Ben Hodges, în colaborare cu American Center on New Generation Warfare.

Rusia vizează Letonia și Lituania într-un atac simulat

Conform unui scenariu de război realizat de experți militari, Rusia ar putea lansa o ofensivă terestră împotriva Letoniei și Lituaniei în 2027, folosind exclava Kaliningrad și Belarusul drept baze de atac. Simularea, la care au participat foști comandanți ai NATO și SUA în Europa, previzionează că trupele ruse ar putea reuși să cucerească Letonia în doar trei zile, potrivit Bild și de Moscow Times.

NATO se pregătește să reacționeze

Forțele NATO, inclusiv un batalion de tancuri germane din Lituania, ar avea misiunea de a încetini avansul rusesc până la sosirea întăririlor. Conform estimărilor, ar fi necesare zece zile pentru ca Alianța să răspundă integral, în conformitate cu activarea articolului 5, care stipulează că un atac asupra unui membru NATO este considerat un atac asupra tuturor.

Pierderi semnificative într-o simulare de război

Simularea sugerează că, până la finalul celor zece zile, forțele lituaniene ar suferi pierderi considerabile, inclusiv 17 tancuri și peste 3.650 de soldați, în timp ce Rusia ar pierde 411 tancuri și 11.420 de soldați. Cu toate acestea, Lituania ar fi „devastată și parțial ocupată” înainte de sosirea întăririlor NATO.

Creșterea cheltuielilor militare, o soluție pentru evitarea conflictului

Pentru a preveni un astfel de scenariu, experții recomandă ca țările NATO să crească cheltuielile militare la 4% din PIB și să desfășoare mai multe forțe în regiune, inclusiv elicoptere de atac Apache. De asemenea, este subliniată necesitatea unui răspuns rapid din partea Occidentului la posibilele amenințări.

Rusia testează determinarea NATO

Potrivit oficialilor și analiștilor, Vladimir Putin ar putea considera că succesul din Ucraina nu este suficient și ar putea încerca să provoace NATO, pentru a testa unitatea și determinarea aliaților. Letonia și Lituania ar putea fi primele ținte, având în vedere poziția lor strategică și vulnerabilitățile în fața unei posibile invazii rusești.

×