x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Paris: Sindicaliștii din transporturi dau lovitura de grație Guvernului

Paris: Sindicaliștii din transporturi dau lovitura de grație Guvernului

de Şerban Mihăilă    |    03 Iun 2016   •   08:45
Paris: Sindicaliștii din transporturi dau lovitura de grație Guvernului
Sursa foto: Markus Schreiber/AP

Haosul provocat de greve și proteste lovește și transporturile din Franța, cu doar câteva zile înainte de începerea turneului final al Campionatului European de fotbal. Spre disperarea autorităților, sindicatul căilor ferate a demarat, miercuri, o grevă pe durată nelimitată, iar angajații metroului din Paris și cei din porturi urmau să-și întrerupă, ieri, activitatea.

“Trăim un coșmar fără precedent”, declara un angajat al companiei feroviare naționale SNCF, explicând pentru AFP cum s-au călcat în picioare navetiștii din suburbiile Parisului pentru a prinde un loc în cele câteva trenuri pe care le au la dispoziție. SNCF, transportator oficial al EURO 2016, a intrat în a opta grevă din ultimele șase luni, suspendând numeroase curse din întreaga țară. Ieri, circulau numai o treime din trenurile intercity, jumătate din cele regionale și 60 la sută din trenurile de mare viteză. Greva angajaților feroviari amenință să paralizeze întreaga țară, în condițiile în care o cincime din stațiile de benzină au fost închise săptămâna trecută, după ce sindicaliștii de la CGT au blocat rafinării și depozite de carburanți. Mai mult, sindicatul piloților de la Air France a anunțat o grevă pe 11 iunie, la numai o zi după meciul inaugural al turneului de fotbal. Philippe Martinez, liderul influentului sindicat CGT, a declarat că scopul său nu este acela de a paraliza turneul final al EURO 2016, ci de a obliga guvernul să demareze negocieri serioase cu protestanții. El a afirmat că săptămâna aceasta consemnează “cea mai puternică mobilizare din ultimele trei luni”. Angajații de la 16 dintre cele 19 centrale nucleare ale Franței urmau să intre ieri în grevă, iar demonstrații de amploare erau anunțate în Paris, Marsilia, Toulouse și Nantes.

Executivul rezistă încă

Aflată în dezbatere în Parlament, reforma Codului Muncii divizează de aproape trei luni majoritatea socialistă aflată la putere și formațiunile din Opoziție. Sindicaliștii și reprezentanții Opoziției atacă în principal un articol din proiectul de lege, care ar permite întreprinderilor și patronilor să negocieze direct cu propriii salariați condițiile de muncă, în locul negocierilor generale pe sector de activitate. Premierul Manuel Valls a dat până acum de înțeles că va merge până la capăt cu acest proiect nepopular.

Cele mai ample mișcări sociale din ultimii 20 de ani au paralizat Franța, o țară cu benzinării, gări și aeroporturi închise. Organizatorii EURO 2016 se tem că, din acest motiv dar și de teama teroriștilor, o parte dintre cei un milion de vizitatori străini așteptați la turneul final va renunța la bilete.

 

×