x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sindicatele din Bahrain fac apel la grevă generală pe termen nelimitat

Sindicatele din Bahrain fac apel la grevă generală pe termen nelimitat

19 Feb 2011   •   14:53
Sindicatele din Bahrain fac apel la grevă generală pe termen nelimitat
Sursa foto: /Reuters
152799-.jpgConform unui comunicat publicat astăzi, sindicatele din Bahrain au lansat un apel la grevă generală pe termen nelimitat, începând de duminică, după ce forţele de ordine au dispersat o nouă manifestaţie în capitala Manama.

Armata s-a retras în această dimineaţă de pe străzile capitalei, răspunzând astfel uneia dintre condiţiile anunţate de opoziţie pentru începerea unui dialog politic cu prinţul moştenitor Salman ben Hamad al-Khalifa.

Retragerea tancurilor şi blindatelor armatei a fost ordonată de prinţul moştenitor, în calitate de adjunct al comandantului suprem al forţelor armate, relatează AFP, citată de Mediafax. Opoziţia a apreciat însă că această măsură nu este suficientă, solicitând în continuare şi demisia guvernului.

Imediat după retragerea armatei din centrul capitalei, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a împiedica o nouă manifestaţie şi a arestat cel puţin trei persoane, blocând şi accesul în piaţa centrală.

Forţele armate au deschis focul vineri seară asupra manifestanţilor, rănind zeci de persoane, după ce, joi dimineaţă, interveniseră în forţă pentru a-i evacua pe demonstranţi, provocând moartea a cel puţin şase persoane şi rănirea altor 200.

Prinţul moştenitor propusese vineri începerea unui dialog cu opoziţia, care cere instaurarea unei monarhii constituţionale, în care premierul să nu mai fie desemnat de rege, ci de partidul care câştigă alegerile. Funcţia de prim-ministru este ocupată, din 1971, de şeicul Khalifa ben Salman Al-Khalifa, unchiul regelui.

×