x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria a predat la termen inventarul armelor sale chimice

Siria a predat la termen inventarul armelor sale chimice

21 Sep 2013   •   16:45
Siria a predat la termen inventarul armelor sale chimice
Sursa foto: preşedintele Siriei, Bashar al-Assad

Siria a predat inventarul, care era așteptat, al armelor sale chimice Organizației pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) sâmbătă, data limită stabilită printr-un acord ruso-american din 14 septembrie, a anunțat OIAC, citată de AFP.
''OIAC a confirmat că a primit lista din partea Guvernului sirian privind programul său de arme chimice'', a afirmat, într-un e-mail primit de AFP, organizația cu sediul la Haga.
''Secretariatul tehnic este pe cale de a examina informația primită'', precizează OIAC.
Acordul de la Geneva, încheiat într-un moment în care Washingtonul ameninţa cu o acţiune militară ca răspuns la atacul chimic de la 21 august, soldat cu sute de morţi, stipulează că arsenalul chimic al Damascului trebuie distrus până la finele primului semestru al lui 2014.
Acest acord, precum şi predarea inventarului de către Damasc, nu va pune capăt totuşi divergenţelor, iar negocierile diplomatice continuă în vederea adoptării unei rezoluţii la ONU privind dezarmarea chimică a Damascului, scrie AFP.
Adoptarea unei astfel de rezoluţii se loveşte de înscrierea sau nu a textului care prevede măsuri coercitive mergând de la sancţiuni economice, la folosirea forţei, în cazul nerespectării de către Siria a angajamentelor sale.
 

×
Subiecte în articol: arme chimice siria