x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria ameninţă lumea cu folosirea armelor chimice şi biologice, dacă este atacată (VIDEO)

Siria ameninţă lumea cu folosirea armelor chimice şi biologice, dacă este atacată (VIDEO)

24 Iul 2012   •   08:59
Siria ameninţă lumea cu folosirea armelor chimice şi biologice, dacă este atacată (VIDEO)

Siria va utiliza armele chimice pe care le detine in cazul unei agresiuni externe. Anuntul a fost facut de Jihad Makdissi, purtatorul de cuvant al ministerului de Externe de la Damasc. Oficialul a declarat ca stocurile sunt protejate si asigurate impotriva atacurilor, declaratie care vine ca raspuns la ingrijorarile internationale legate de posibilitatea ca aceste arme sa ajunga in mainile rebelilor care le-ar putea utiliza impotriva guvernului, informeaza ABC News.

Autoritatile au asigurat insa ca aceste arme nu vor fi utilizate in nicio situatie impotriva populatiei siriene, indiferent de modul in care va evolua criza interna din Siria. Totusi, in situatia in care ar avea loc o agresiune externa, acestea ar putea fi utilizate.



Pe de alta parte, pentru ca luptele intre rebeli si armata nu contenesc, Uniunea Europeana a adoptat noi sanctiuni pentru regimul lui Bashar al-Assad. "Am inghetat activele a trei entitati care sustin regimul si am impus interdictie de calatorie pentru 26 de persoane, carora le-am inghetat si conturile. Astfel, numarul persoanelor care cad sub incidenta sanctiunilor a ajuns la 155, iar al companiilor - la 52", a declarat Catherine Ashton.

Pe langa inghetarea conturilor si interdictiile de calatorie pentru noi persoane, sanctiunile convenite de UE prevad o inasprire a embargoului asupra armelor care ar putea ajunge in Siria.

Autoritatile europene isi asuma responsabilitatea sa verifice orice nava maritima sau avion, daca vor exista suspiciuni ca acestea transporta armament in aceasta tara. Totodata, avioanele companiei aeriene siriene nu vor avea dreptul sa aterizeze pe aeroporturile europene. Sanctiunile intervin in contextul in care luptele grele continua, in special, in orasul Aleppo si in capitala Damasc.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat ca inlaturarea de la putere a liderului sirian, Bashar al-Assad, prin modalitati neconstitutionale, ar putea duce la un razboi civil fara sfarsit. Potrivit activistilor pentru drepturile omului din Siria, in violentele din aceasta tara, care au inceput in martie anul trecut, au murit aproape 19 mii de oameni.

×