x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria : Amnistie "generală" sau "insufficientă"?.

Siria : Amnistie "generală" sau "insufficientă"?.

de Sînziana Stancu    |    31 Mai 2011   •   18:40

Bashar al-Assada emis marti un decret prezidential prin care anunta si garanteaza o amnistie generala, informeaza presa de stat siriana. De amnistiere beneficiaza toti opozantii regimului, inclusiv cei din miscarea scoasa in afara legii, "Fratii Musulmani', scrie BBC online. Opozntii din strainatate ai regimului presedintelui Assad considera insa masura luata prin acest decret ca fiind "insuficienta' pentru tara, presedintele simuland doar niste reforme cerute de protestatari, in eforturile de a se mentine la putere.

Autoritatile siriene si-au intensificat, pe parcursul protestelor populare inspirate de "primavara araba' din alte tari arabe din regiune actiunile violente si sangeroase impotriva opozantilor regimului, care cer plecarea de la putere a lui Assad.

Protestele de strada ale populatiei nemultumite de regimul dictatorial de decenii din Siria au fost reprimate violent de armatele presedintelui. In asemenea confruntari care au avut loc in mai multe orase din Siria au fost ucise peste o mie de protestatari si pete 10.000 au fost arestate si trimise in inchisoare, unele dintre ele fiind supuse unor torturi de nedescris.

Cel mai recent exemplu de atrocitati dintre cele mai cumplite suferite de opozantii regimului de la Damasc este un baiat de 13 ani, Hamza Ali al-Khateb, care a fost mutilat de catre politia siriana ca intr-un scenariu medieval. Ofiterii de securitate ai presedintelui l-au arestat pe Hamza in data de 29 aprilie, in timpul protestelor din Jiza, un sat din provincia Dar’a, de unde au pornit revoltele. De atunci, parintii l-au asteptat in zadar sa se intoarca acasa. Cadavrul sau le-a fost adus acasa zilele trecute. Era de nerecunoscut. Ranile de pe trupul sau vorbesc de la sine despre cinismul si cruzimea de neimaginat a oamenilor lui Assad. In afara de urmele nenumaratelor arsuri de tigara si cele de gloate de pe trupul sau, Hamza are pana si gatul rupt, iar tortionarii lui si-au incheiat "opera' taindu-i si organele genitale.

Hamza a devenit cel mai puternic simbol al revoltelor siriene. Radwan Ziadeh, un activist pentru drepturile omului aflat in exil, a declarat pentru Wahington Post ca baiatul a devenit insusi simbolul revolutiei siriene. "Moartea lui este semnul sadismului regimului lui Assad si al fortelor sale de securitate', a afirmat Ziadeh, tinand sa precizeze ca "tortura este ceva obisnuit in Siria (...) dar ceea ce este neobisnuit, este faptul ca Hamza era doar un copil de 13 ani! ...'
Parintii sai au postat deja pe You Tube o inregistrare video socanta, in care este prezentat cadavrul copilului cu urmele de tortura, in timp ce o voce explica ceea ce s-a intamplat. Tatal lui Hamza a fost deja arestat dupa postarea acestei inregistrari.

×