x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria are Guvern nou

Siria are Guvern nou

de Sînziana Stancu    |    14 Apr 2011   •   20:44

Funcţia de prim-ministru i-a revenit lui Adel Safar, membru al paridului de guvernământ Baath (Socialist Arab, n.r.), care fusese ministrul Agriculturii în guvernul anterior, informează CNN . El îl va înlocui în funcţie pe Muhammad Naji al-Otari, care a demisionat în data de 29 martie.

Anunţul făcut de preşedintele ţării, Bashar al-Assad, intervine în contextul protestelor faţă de regimul corupt şi represiv de la Damasc, proteste care au opus demonstranţii şi forţele de securitate siriene şi s-au soldat cu zeci de morţi şi răniţi, majoritatea lor fiind din tabăra protestatrilor. Joi, Guvernul sirian anunţa că unul dintre soldaţii săi fusese ucis în timpul conflictelor din Banias.

Actualul Executiv i-a menţinut în funcţie pe ministrul de Externe, Walid al-Moallem şi pe ministrul Apărării, Ali Habib. Sunt însă şi personaje noi în alte funcţii din Guvern, şi chiar în funcţii-cheie, cum sunt Internele, Finanţele şi Media.

Opozanţii lui Bashar al-Assad cer în continuare, între altele, ridicarea stării de urgenţă şi abolirea legii privind partidul unic de guvernământ, care a permis perpetuarea la putere, de zeci de ani (din 1963) a unei "dictaturi ereditare" şi a guvernării unui partid unic, asigurate de către Hafez al-Assad, iar după moartea lui, de fiul său Bashar, actualul preşedinte.

Noului guvern condus acum de Safar îi revine sarcina de a pune în practică un program de reforme cerut de către opozanţii regimului, între care, în afară de ridicarea stării de urgenţă, principale sunt instituirea pluralismului politic şi liberalizarea presei.

Televiziunea siriană a mai anunţat joi că preşedintele Assad a hotărât să fie eliberaţi toţi cei luaţi prizonieri în timpul revoltelor care au început la 15 martie, "cu excepţia celor care au comis acte criminale faţă de ţară şi popor", informează France Presse. La rândul lor, autorităţile siriene au acuzat frecvent "bandele armate" şi "criminalii" că s-au aflat la originea evenimentelor sângeroase şi că ar fi tras atât în manifestanţi, cât şi în trupele guvernamentale.



×