x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FOTOGRAFII impresionante "ÎNAINTE și DUPĂ". Cum se vede războiul, din satelit

FOTOGRAFII impresionante "ÎNAINTE și DUPĂ". Cum se vede războiul, din satelit

06 Feb 2014   •   18:39
FOTOGRAFII impresionante "ÎNAINTE și DUPĂ". Cum se vede războiul, din satelit

Pe lângă distrugerile provocate de lupte, guvernul sirian a demolat "deliberat și ilegal" mii de locuințe - arată ultimul raport al Human Rights Watch (HRW), citat de BBC.

Organizația a documentat șase cazuri de demolări intenționate, în care cartiere întregi de blocuri au fost rase cu buldozere și explozivi, între iulie 2012 și iulie 2013. Imaginile din satelit, filmările și declarațiile martorilor sugerează că autoritățile de la Damasc sunt responsabile de aceste distrugeri.

Cele șase locații studiate sunt din districtele Damasc și Hama.



Unul dintre exemple este Mashaa al-Arbeen, Hama. Într-o fotografie realizată pe 28 septembrie 2012, cartierul pare ușor atins de lupte. După câteva zile, însă, pe imaginea din satelit, zona s-a transformat într-o imensă pată albă.

Human Rights Watch afirmă că a strâns dovezi privind distrugerea în acest fel a 145 de hectare de zonă rezidențială, în urma căreia mii de familii au rămas fără case. "Este vorba de pedepsirea în masă a colectivităților suspectate că îi sprijină pe rebeli", a spus Ole Solvang, de la HRW.

Organizația a cerut guvernului sirian încetarea imediată a demolărilor, arătând că acestea reprezintă violari ale dreptului internațional. Răspunsul Damascului a întrecut orice așteptare: oficialii au declarat că guvernul nu a făcut altceva decât să demoleze niște clădiri ridicate ilegal.



"Nimeni nu poate fi păcălit de de ceea ce pretinde guvernul, că a planificat lucrări de urbanism în plin conflict sângeros", a comentat Ole Solvang.

Solvang a spus că demolări similare nu s-au petrecut și în districtele pro-guvernamentale. De altfel, conform organizației, distrugerea unor cartiere întregi a fost supervizată de armată. De multe ori, demolarea a fost ordonată în zonele în care forțele guvernamentale s-au ciocnit cu rebelii, buldozerele fiind aduse imediat după încetarea luptelor.



Mulți oameni care si-au pierdut casele au arătat HRW că aveau toate documentele legale pentru locuințele lor. Ei au povestit că forțele guvernamentale i-au anunțat în ultima clipă sau i-au demolat fără niciun avertisment și, mai mult, nu le-au permis să-și ia nimic din casă.

×
Subiecte în articol: siria criza siria human rights watch