x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria - Două avioane de luptă, unul al SUA și altul al armatei ruse, la un pas de un dezastru aviatic

Siria - Două avioane de luptă, unul al SUA și altul al armatei ruse, la un pas de un dezastru aviatic

28 Oct 2016   •   18:27
Siria - Două avioane de luptă, unul al SUA și altul al armatei ruse, la un pas de un dezastru aviatic

Un avion de luptă rus a trecut periculos de aproape pe lângă un avion militar american în spaţiul aerian din estul Siriei, au declarat vineri oficiali din cadrul Ministerului american al Apărării, relatează AFP. 

Accidentul a fost pe cale să se producă pe 17 octombrie când un avion de luptă rus care escorta un avion de supraveghere a efectuat manevre în apropierea unui aparat de zbor american şi s-a apropiat "la mai puţin de 800 de metri" de acesta, a declarat Jeff Harrigian, general în cadrul Forţelor aeriene ale SUA. 

Un alt oficial american a declarat sub rezerva anonimatului că cele două avioane au fost atât de aproape unul de celălalt încât pilotul american a simţit turbulenţele create de reactoarele avionului rus. 

Coaliţia internaţională şi Rusia au stabilit o linie de comunicare pentru a discuta despre localizarea aproximativă a avioanelor lor pe cerul sirian. 

În acest caz, pilotul american a încercat fără succes să contacteze avionul rus printr-un canal radio de urgenţă, a precizat oficialul american, însă, a doua zi, oficialii ruşi le-au spus omologilor lor americani că pilotul rus "nu a văzut" avionul american. 

Potrivit lui Jeff Harrigian, numărul incidentelor de acest gen a crescut în ultimele şase săptămâni şi acum au loc "aproape o dată la fiecare zece zile". 

Rusia, care susţine militar regimul Bashar al-Assad în conflictul care are loc în Siria din 2011, efectuează zboruri frecvente în spaţiul aerian sirian, în special deasupra oraşului Alep (nord). Avioanele ruse folosesc rute de zbor în sectoarele unde efectuează misiuni şi avioanele de război ale coaliţiei anti-jihadiste condusă de Washington.AGERPRES

×