x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria este complet deconectată de la Internet

Siria este complet deconectată de la Internet

de Marina Constantinoiu    |    30 Noi 2012   •   17:26
Siria este complet deconectată de la Internet

O mare parte din Siria era ruptă de lume vineri, fără comunicaţii telefonice şi fără Internet, pentru a doua zi consecutiv, relatează mass-media internaţionale, care anunţă însă că traficul aerian s-a reluat la Damasc, după o noapte de lupte violente în sectorul aeroportului.

France Presse relatează că Internetul şi comunicaţiile mobile, în special telefonia mobilă, erau întrerupte în Capitală încă de joi după-amiază. Rebelii acuză regimul lui Bashar al-Assad că pregăteşte “un masacru”, dar autorităţile invocă o “lucrare de mentenanţă”.

Vineri dimineaţă, şoseaua care duce spre aeroportul din Damasc, situat la 27 de kilometri de Capitală, era din nou accesibilă, iar pasagerii s-au putut îmbarca în mai multe zboruri ale SyrianAir, compania aeriană naţională. Joi seara, Ministerul Informaţiilor, citat de televiziunea oficială, a afirmat că drumul spre aeroport, închis de joi dimineaţă din cauza violenţelor, a fost “securizat”.

Autorităţile, cu mâna pe “robinet”
Pe parcursul celor 20 de luni de conflict sirian, autorităţile au închis în mai multe rânduri Internetul, redeschizându-l ulterior. De data aceasta, se pare că întregul sistem a fost deconectat - o manevră fara precedent - potrivit unui raport al Renesys, o firmă de monitorizare cu sediul în SUA, dat publicităţii joi şi citat de Los Angeles Times şi The Epoch Times.

"În tabelul mondial de rutare, toate cele 84 de blocuri de adresa IP din Siria nu au mai putut fi accesate, înlăturând efectiv ţara de pe Internet", a declarat firma într-o postare pe blog.

Activişti sirieni, insurgenţi rebeli şi chiar membri ai armatei siriene au postat numeroase videoclipuri pe youtube şi alte site-uri, documentând atacurile militare, bazele capturate şi ameninţările emise.

Nu este clar dacă Guvernul sirian a fost responsabil sau dacă a existat doar o pană de curent. Accesul la sistemele ţării a fost deconectat în jurul orei 12:26 pm, ora locală, a indicat Renesys.

"Analizând cu atenţie deconectarea continuă de la Internet din Siria, putem observa că traseele de rutare în Siria nu funcţionează, exact aşa cum se întâmplă în cazul unei întreruperi majore", a spus Renesys. "Sistemul autonom primar pentru Siria este Syrian Telecommunications Establishment; toate reţelele societăţii nu pot fi accesate în prezent."

Renesys a declarat că un număr mic de reţele a rămas conectat la Internet în Siria şi că ele găzduiesc în continuare diverse conţinuturi. Cu toate acestea, grupul a remarcat că reţelele sunt probabil offshore şi nu sunt situate în interiorul ţării şi "probabil, nu au fost afectate de situaţia de astăzi din Siria."

În Dara, Internetul a fost tăiat de miercuri, dar cei care se aflau suficient de aproape de graniţa cu Iordania au putut să se bucure de acoperire wireless de acolo. În Homs şi în suburbii, nu exista nici Internet, nici curent electric, doar sateliţii şi generatoarele, precizează LATimes.

Disperare
Statele Unite au acuzat Guvernul că, în disperare de cauză, a tăiat reţeaua de comunicaţii, iar organizaţia Amnesty International a afirmat că acest lucru ar putea anunţa intenţia autorităţilor siriene de a disimula adevărul despre ce se petrece în ţară.

Manevra de a închide Internetul nu este ceva nou. În Libia şi Egipt, ambele guverne au oprit serviciile de Internet în timpul revoluţiilor de anul trecut.

Despre China se spune că închide frecvent Internetul şi telecomunicaţiile în urma unor tulburări în masă sau a auto-incendierilor din zonele tibetane, pentru a preveni răspândirea de informaţii.

Este clar de ce Siria a ales să deconecteze complet reţeaua după peste 20 de luni de conflict.

Associated Press a raportat ulterior că o altă companie de monitorizare a Internetului cu sediul în SUA a relatat că Siria a oprit Internetul.

Manevra vine pe măsură ce rebelii sirieni şi-au intensificat joi lupta cu forţele guvernamentale în afara capitalei Damasc, aproape de aeroportul internaţional, potrivit activiştilor de la Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Au existat "pierderi umanitare de ambele părţi", a susţinut acesta. Activiştii au estimat că peste 30.000 de oameni au murit de când a izbucnit revolta, în martie 2011.

×
Subiecte în articol: internet siria