x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria: Gruparea jihadistă Statul Islamic avansează în centrul țării

Siria: Gruparea jihadistă Statul Islamic avansează în centrul țării

01 Noi 2015   •   13:43
Siria: Gruparea jihadistă Statul Islamic avansează în centrul țării

Gruparea extremistă Statul Islamic (SI) a cucerit un orăşel din provincia Homs, în centrul Siriei, şi avansează spre un sat cu populaţie majoritar creştină situat nu departe de o axă crucială, a anunţat duminică organizaţia nonguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

"Gruparea Statul Islamic a preluat cu uşurinţă controlul asupra oraşului Mahin, la sud-est de Homs, în urma a două atentate sinucigaşe şi a unui acord cu persoanele înarmate locale" care au încălcat astfel un armistiţiu de aproape doi ani cu forţele regimului, a declarat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Trupele lui Bashar al-Assad au instalat baraje în jurul oraşului Mahin în cadrul unei 'reconcilieri' cu luptători înarmaţi, însă SI a găsit în aceştia nişte aliaţi, potrivit lui Abdel Rahmane.

De la începutul lunii august, Statul Islamic a preluat controlul asupra oraşului al-Qaryatain, situat la est de Mahin, unde a distrus o mănăstire catolică siriacă din secolul al 5-lea.

Potrivit unei surse locale, "armata siriană a fost desfăşurată din nou în jurul oraşului Mahin după venirea luptătorilor Daech", acronimul în arabă al Statului Islamic. "Combatanţii şi oficialii din Mahin (...) şi-au anunţat jurământul de credinţă faţă Daech, o încălcare flagrantă a armistiţiului", a adăugat sursa citată.

După intrarea în Mahin, combatanţii SI "au avansat în direcţia satului Sadad, care este în majoritate creştin şi se află la circa 14 km de autostrada internaţională Damasc-Alep", a precizat Abdel Rahmane, adăugând că au loc confruntări între jihadişti şi forţele regimului în jurul localităţii.

Această autostradă de 360 de km, din care o mare parte este controlată de o coaliţie de rebeli islamişti şi ai Frontului Al-Nosra, ramura siriană a Al-Qaida, leagă principalele două oraşe ale ţării. Trupele lui Bashar al-Assad au lansat recent o ofensivă în încercarea de a prelua controlul asupra tuturor tronsoanelor autostrăzii.

Sursa: AGERPRES
 

×