x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia presează ONU pentru sporirea ajutorului în zona din Siria controlată de opozanții lui Assad

Turcia presează ONU pentru sporirea ajutorului în zona din Siria controlată de opozanții lui Assad

de Redacția Jurnalul    |    11 Ian 2024   •   19:15
Turcia presează ONU pentru sporirea ajutorului în zona din Siria controlată de opozanții lui Assad

Turcia face presiuni asupra Organizației Națiunilor Unite pentru o extindere a livrărilor de ajutoare în nord-vestul Siriei, controlat de rebeli, în condițiile în care interesul global și prioritățile de finanțare se îndreaptă spre alte zone de conflict, relatează Reuters.

Turcia, care a sprijinit rebelii care încearcă să-l înlăture pe președintele Bashar al-Assad în războiul civil sirian de 12 ani și nu are legături diplomatice cu Damascul, a fost un centru de livrare de ajutoare în nord-vestul Siriei din 2014, în principal prin punctul de trecere Bab al-Hawa (Cilvegozu), cu autorizarea Consiliului de Securitate al ONU, relevă sursa citată.

Această permisiune a fost prelungită în mod unilateral de către guvernul de la Damasc până la 13 ianuarie, după ce Consiliul de Securitate ONU nu a reușit să ajungă la un acord anul trecut.

După ce un cutremur a ucis peste 50.000 de persoane în Turcia și Siria în februarie 2023, Damascul a acordat o altă autorizare pentru livrări de ajutoare de la punctele de trecere Bab al-Salam și Al Ra'ee, dar și aceasta va expira în 13 februarie.

"ONU analizează, de asemenea, împreună cu regimul sirian, posibilitatea de a prelungi acest lucru pe termen nelimitat de data aceasta, fără o limită stabilită la trei sau șase luni", a declarat pentru Reuters o sursă de la Ankara, sub protecția anonimatului.

 

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: siria opozanti turcia