x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria: Trei civili au fost ucişi în explozia unui autobuz la Afrin

Siria: Trei civili au fost ucişi în explozia unui autobuz la Afrin

20 Ian 2019   •   18:00
Siria:  Trei civili au fost ucişi în explozia unui autobuz la Afrin

Trei civili au fost ucişi duminică în explozia unui autobuz la Afrin, în nordul Siriei, produsă la data la care cu un an în urmă Turcia a lansat o ofensivă împotriva acestei regiuni predominant kurde, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

În explozie au fost rănite şi nouă persoane, inclusiv combatanţi, a precizat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

Deocamdată nu a fost formulată nicio revendicare pentru acest atac, primul la Afrin, oraş dominat de forţele turce şi aliaţii lor sirieni, din 16 decembrie, când cel puţin nouă persoane, între care cinci civili, au fost ucişi în explozia unei maşini-capcană în apropierea unei poziţii a combatanţilor pro-turci.

După lansarea unei ofensive ucigaşe la 20 ianuarie 2018, Afrin a fost preluat în martie de către armata turcă şi aliaţii săi sirieni, care au alungat din oraş Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), principala miliţie kurdă din Siria.

Ankara consideră această miliţie drept un grup terorist provenind din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce o sângeroasă luptă de gherilă pe teritoriul turc din 1984.

Acest nou atac în Afrin intervine totodată într-un moment de tensiuni puternice în nordul Siriei, după anunţul Washingtonului de retragere a celor aproximativ 2.000 de militari americani poziţionaţi mai la est, în teritorii aflate încă sub dominaţie kurdă.

Turcia a ameninţat în mod repetat cu lansarea unei noi ofensive împotriva acestor forţe kurde, în special în regiunea Minbej.

Miercurea trecută, 16 persoane, între care patru americani, au fost ucise într-un atac sinucigaş revendicat de gruparea Stat Islamic (SI) la Minbej, atacul cu cele mai multe victime împotriva forţelor americane din coaliţia internaţională antijihadistă din Siria din 2014 încoace.AGERPRES

×