x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE, în 2060. Vom avea 152 de milioane de pensionari de care se vor ocupa prea puţini doctori pe mult mai mulţi bani (STUDIU)

UE, în 2060. Vom avea 152 de milioane de pensionari de care se vor ocupa prea puţini doctori pe mult mai mulţi bani (STUDIU)

08 Mai 2013   •   15:11
UE, în 2060. Vom avea 152 de milioane de pensionari de care se vor ocupa prea puţini doctori pe mult mai mulţi bani (STUDIU)
Sursa foto: Raul Stef/Intact Images

Îmbătrânirea populaţiei din Uniunea Europeană conjugată cu reducerea personalului din sectorul sănătăţii şi creşterea costurilor îngrijirilor medicale, va ridica provocări crescânde pentru sistemele de sănătate europene, a avertizat miercuri compania germană de asigurări Allianz, informează agerpres.ro.

În 2060, Uniunea Europeană va număra 152 de milioane de persoane cu vârste de peste 65 de ani, dintre care peste 50 de milioane se vor afla într-o situaţie de dependenţă, a apreciat Allianz într-un comunicat. În 2010, 87,2 milioane de persoane aveau mai mult de 65 de ani în UE, potrivit cifrelor institutului european de statistici Eurostat.

Mai mult, speranţa de viaţă ar urma să atingă în curând 85 de ani la bărbaţi şi la 89,1 la femei. Drept urmare, din ce în ce mai puţini tineri vor fi nevoiţi să asigure susţinerea unui număr din ce în ce mai important de persoane vârstnice, a continuat asiguratorul.

"Această evoluţie este alarmantă. Situaţia se degradează sub efectul tranziţiei demografice, ce va fi însoţită de o diminuare a personalului din domeniul sănătăţii şi de o creştere a costurilor tratamentelor", a comentat Klaus Michel, expert în cadrul Allianz. Numai în Germania, aproape 2 milioane de persoane se află la momentul actual într-o situaţie de dependenţă. Iar până 2050, acest număr se va dubla, ajungând la 4,5 milioane, conform calculului făcut de experţi Allianz.

"În ultimii ani, angajaţii sanitari bine pregătiţi şi îngrijirile spitaliceşti au devenit considerabil mai scumpe", a precizat comunicatul. Problema derivă din faptul că această creştere nu a fost compensată de o progresie a pensiilor şi a asigurărilor de sănătate. Discrepanţa a atins pe alocuri 300 de euro, pe care pacienţii trebuie să îi suporte în prezent din propriile buzunare.

"Astăzi, deja, multe familii germane nu îşi mai pot asigura singure necesităţile de sănătate ale membrilor lor aflaţi în situaţie de dependenţă", a notat Allianz. 

×