x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Slovacia ameninţă că va retrage cetăţenia persoanelor care solicită şi paşaport ungar

Slovacia ameninţă că va retrage cetăţenia persoanelor care solicită şi paşaport ungar

18 Mai 2010   •   00:00

Bratislava a ameninţat că va retrage cetăţenia slovacă persoanelor care solicită paşaport ungar, după ce partidul Fidesz, câştigătorul legislativelor din Ungaria, a depus un proiect legislativ privind acordarea cetăţeniei ungare etnicilor maghiari din ţările vecine, relatează publicaţia EUObserver.

Premierul slovac, Robert Fico, a afirmat că va propune o nouă lege prin care să fie retrasă cetăţenia slovacă oricărei persoane care solicită şi cetăţenia ungară. Însă, potrivit experţilor juridici, o astfel de lege ar contraveni dreptului european.

Fico a făcut aceste afirmaţii în contextul în care campania electorală din Slovacia este pe ultima sută de metri, înainte de alegerile prevăzute pentru data de 12 iunie. Formaţiunea sa politică, Smer, nu îşi poate permite să piardă voturi în faţa radicalilor de dreapta din Partidul naţional slovac.

Ambasadorul slovac în Ungaria a fost convocat săptămâna trecută pentru consultări, iar prim-ministrul Robert Fico a calificat proiectul noului Guvern de la Budapesta drept o ameninţare la adresa securităţii.

Conservatorii partidului Fidesz au inclus acest proiect pe agenda de lucru a noului Parlament, pentru a-i dezarma pe rivalii lor de dreapta. Viitorul Guvern Fidesz tratează subiectul cu atenţie în principal din motive simbolice, având în vedere că pierderea unei mari părţi din teritoriul ungar prin Tratatul de la Trianon, semnat la Versailles, după Primul Război Mondial, suscită tensiuni şi în prezent.

Subiectul "Ungariei mari" reprezintă una dintre cele mai eficiente arme retorice ale partidului radical de dreapta Jobbik.

Dintre cele şase state cu care se învecinează Ungaria, Austria şi Slovenia nu au reacţionat vizibil la propunerea Fidesz. România, Croaţia şi Serbia permit la nivel oficial dubla cetăţenie. Ucraina o interzice, însă această interdicţie legală este ignorată masiv, fără aplicarea de sancţiuni. O proporţie de 80-90 la sută din membrii Parlamentului ucrainean deţin un al doilea paşaport.

×
Subiecte în articol: externe