x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Slovacia: Procesul presupusului criminal de război Csatari, suspendat sine die

Slovacia: Procesul presupusului criminal de război Csatari, suspendat sine die

de Istvan Deak    |    14 Iul 2013   •   17:32
Slovacia: Procesul presupusului criminal de război Csatari, suspendat sine die

Un tribunal slovac a suspendat procesul presupusului criminal de război nazist Laszlo Csatari, în vârstă de 98 de ani, acesta din urmă neprezentându-se la tribunal, a anunţat un purtător de cuvânt al tribunalului.

Audierea a fost reportată sine die, a declarat purtătoarea de cuvânt a tribunalului regional din Kosice (estul Slovaciei), Marcela Galova.

Pe listele Centrului Wiesenthal

Laszlo Csatari, care şi-a susţinut în permanenţă nevinovăţia, figurează printre primele locuri pe lista celor mai căutaţi presupuşi criminali nazişti din lume, alcătuită de Centrul Simon-Wiesenthal, care are sediul la Ierusalim, în Israel.

El a fost arestat la 18 iulie 2012 de poliţia din Budapesta şi a fost inculpat de Bratislava şi Budapesta pentru crime contra umanităţii comise în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial.
Csatari a fugit în Canada după război, dar a revenit ulterior în Ungaria, unde a trăit 15 ani până la momentul arestării.

Inculpat la Budapesta

După un an de anchetă, Parchetul din Budapesta l-a inculpat în iunie pe  Csatari pentru rolul său în deportarea a 12.000 de evrei în lagărele morţii, în timpul celui de-al doilea război mondial, potrivit AFP şi mno.hu.

Efraim Zuroff, care este responsabil cu “vânarea” criminalilor de război la Centrul Wiesenthal,  a calificat, într-un comunicat oficial, această inculpare drept “un semnal puternic, care demonstrează că este posibil să li se facă dreptate chiar şi acum victimelor Holocaustului”.

Istoric


Laszlo Csatari a fost arestat la 18 iulie 2012 de poliţia budapestană şi a fost plasat în arest la domiciliu. Justiţia ungară fusese alertată în privinţa trecutului său suspect de către Efraim Zuroff, la finele lui 2011. Parchetul reaminteşte, într-un comunicat, că Laszlo Csatari a fost numit în toamna lui 1942 şef al poliţiei în localitatea Kassa (astăzi Kosice, în Slovacia, pe atunci sub jurisdicţia Ungariei, aliată cu Germania nazistă). “După ocuparea de către germani a localităţii Kassa, în martie 1944, în oraşul în care majoritatea evreilor care locuiau acolo au fost deportaţi între 15 şi 22 aprilie 1944 a fost creat un ghetou, cu ajutorul poliţiei locale şi al jandarmeriei”, potrivit Parchetului, care cifrează numărul rezidenţilor evrei din acea vreme la circa 12.000. Potrivit Centrului Simon Wiesenthal, 15.700 de evrei au fost deportaţi din Kassa către lagărele morţii.

Laszlo Csatari “bătea în mod regulat evreii aflaţi acolo, îi bătea fără motive speciale, fără a ţine cont de condiţia lor, de sex, de vârstă sau de starea sănătăţii persoanelor agresate”. “A interzis să fie decupate nişte ferestruici la vagonul trenului de marfă în care erau ticsite 80 de persoane, care nu aveau astfel acces la aer curat”, precizează Parchetul. Ulterior, în luna mai, Laszlo Csatari a contribuit la deportarea acestor evrei cu trenurile care îi transportau către lagărele de exterminare naziste de la Auschwitz. “Prin actele şi prin comportamentul său, Laszlo Csatari a contribuit în mod intenţionat la execuţiile ilegale şi torturile comise şi care îi aveau ca obiect pe evrei, care au fost trimişi din Kassa către lagărele de concentrare naziste”, se mai arată în documentul Parchetului.

Nu e cerere de extrădare

În 1948, Laszlo Csatari a fost condamnat în contumacie la moarte de un tribunal cehoslovac. La sfârşitul lui 2013, un tribunalul local din Kassa a comutat acest verdict în închisoare pe viaţă, fiindcă pedeapsa cu moartea a fost suprimată în Slovacia. Dar Slovacia nu a trimis pentru moment cererea de extrădare către justiţia ungară.

Tribunalul din Budapesta a suspendat, recent, procedura procesului lansat ca urmare a inculpării lui Csatari de către Parchet, în iunie, în aşteptarea unei decizii a tribunalului din Kosice şi a unei eventuale extrădări.

×
Subiecte în articol: Laszlo Csatari criminal de razboi proces