x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Snowden a părăsit aeroportul Şeremetievo din Moscova. A primit azil temporar în Rusia!

Snowden a părăsit aeroportul Şeremetievo din Moscova. A primit azil temporar în Rusia!

de Istvan Deak    |    01 Aug 2013   •   17:05
Snowden a părăsit aeroportul Şeremetievo din Moscova. A primit azil temporar în Rusia!

Americanul Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), aflat la originea scurgerilor de informaţii privind programul american de supraveghere a comunicaţiilor mondiale Prism, a părăsit aeroportul Şeremetievo din Moscova, unde se afla din 23 iunie.

Anunţul a fost făcut de avocatul său, care a precizat că Snowden a primit azil temporar în Rusia, şi preluat de agenţiile internaţionale de presă. “I-a fost dat un document care atestează faptul că a primit azil temporar de un an în Rusia”, a declarat Anatoli Kucerena. WikiLeaks, site-ul de dezvăluiri privind corespondenţa diplomatică mondială, precizează că este vorba despre un statut de refugiat.

Snowden se află într-un loc sigur, a cărui localizare nu va fi dezvăluită, a mai precizat avocatul. “Locul în care se află nu va fi divulgat din motive de securitate, pentru că Snowden este persoana cea mai căutată din lume”. Washingtonul solicită extrădarea tânărului Snowden în SUA, unde a fost inculpat pentru spionaj.

Documente explozive, publicate de cotidianul britanic The Guardian, au dezvăluit acum existenţa programului Xkeyscore, care permite spionarea în timp real a mailurilor, căutărilor pe Internet sau a activităţii pe reţelele sociale ale oricărui individ. Este vorba, evident, despre o nouă “şarjă” de dezvăluiri marca Snowden.

Acest program ar fi permis funcţionarilor agenţiei să aibă acces fără autorizaţie prealabilă şi în timp real la baze de date, mesaje electronice, conversaţii pe reţele sociale şi la aproape toate informaţiile produse de un utilizator de internet. Potrivit autorităţilor din SUA, cu ajutorul acestui program serviciile secrete au putut reţine circa 300 de presupuşi terorişti. Cotidianul recunoaşte că Snowden le-a predat informaţiile în luna iunie, înainte de a ajunge la Moscova.

Snowden a oferit presei informaţii despre programele secrete ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA înainte de a ajunge la Moscova, la 23 iunie, a declarat miercuri avocatul acestuia, Anatoli Kucerena. “El mi-a spus că înainte de ajunge la Moscova dăduse deja presei o serie de documente şi materiale secrete şi că, din păcate, nu poate opri publicarea lor”, a declarat Kucerena pentru agenţia rusă Interfax.

Avocatul a arătat că, de la sosirea pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, venind dinspre Hong Kong, Snowden nu a divulgat niciun secret presei internaţionale.

Snowden a prezentat autorităţilor ruse o cerere de azil temporar în Rusia, cu argumentul că, dacă este predat SUA, ar putea fi torturat sau condamnat la moarte.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a respins posibilitatea extrădării lui Snowden, aşa cum a cerut Washingtonul, sub motivul că în SUA se aplică pedeapsa cu moartea, dar a subliniat că Kremlinul nu va permite ca tânărul să lezeze interesele americane atât timp cât se află pe teritoriul Rusiei.


×
Subiecte în articol: edward snowden