Fostul consultant al serviciilor de informaţii americane NSA, Edward Snowden, blocat de 17 zile în zona de tranzit a aeroportului internaţional Şeremetievo din Moscova, a acceptat propunerea de azil politic formulată de preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a informat joi un reprezentant al Parlamentului rus, citat de AFP.
“Cum era de aşteptat, Snowden şi-a dat acordul pentru propunerea de azil politic a lui Maduro”, a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Inferioare (Duma) a Parlamentului rus, Aleksei Puşkov, pe Twitter.
Premieră istorică
Anterior, preşedintele Venezuelei declara că, “pentru prima oară în istorie, America Latină oferă refugiu politic în mod colectiv, ceea ce în sine este un caz unic, potrivit publicaţiei electronice ruse Vzgliad, preluată de agerpres.ro.
“America Latină este un teritoriu umanitar şi de fiecare dată suprafaţa sa devine mai mare. Acesta este, probabil, singurul caz în istorie de azil umanitar şi politic care se acordă în mod colectiv. Aceste ţări (care au anunţat garanţii pentru acordarea de azil) îi spun tânărului american: 'Sunteţi persecutat de imperiu, veniţi aici'”, a subliniat Maduro, într-o declaraţie difuzată de Telesur.
25 de cereri, trei oferte
Fostul colaborator al serviciilor secrete americane a solicitat azil politic unui număr de 25 de ţări din întreaga lume, însă majoritatea dintre acestea, inclusiv ţări din America Latină, au răspuns prin refuz, la presiunea autorităţilor de la Washington. Dar în urma incidentului de săptămâna trecută, când avionul preşedintelui bolivian Evo Morales a primit interdicţie de survol din partea a patru state europene, în timp ce se întorcea de la Moscova în ţară, fiind nevoit să aterizeze pe aeroportul din Viena, unde a fost percheziţionat sub suspiciunea că la bordul său s-ar afla fugarul american, trei ţări din America Latină au decis să-i acorde azil politic colectiv lui Edward Snowden: Bolivia, Venezuela şi Nicaragua.
Era cea mai bună opţiune
Snowden se află la originea valului de dezvăluiri privind programul de supraveghere a comunicaţiilor mondiale instituit de americani, denumit PRISM. Pentru cotidianul Washington Post, Venezuela reprezenta cea mai bună opţiune dintre cele trei oferte, pentru că “este vorba despre o ţară în care antipatia la adresa SUA este puternică, şi este o ţară suficient de puternică pentru a-i permite acestuia să scape de justiţia americană”.
Variantă de zbor
Fostul consultant al CIA, Allen Thomson, a declarat pentru revista Foreign Policy că soluţia cea mai bună pentru Snowden de a ajunge în Venezuela ar fi un avion privat. Acesta ar trebui să zboare “către nord, până la Marea Barenţ, apoi să treacă de Strâmtoarea Danemarcei (între Groenlanda şi Islanda), apoi către sud, evitând Terra-Nova, pentru a ajunge în Antile, unde ar putea găsi o trecere comodă către insule”. Costul unei astfel de acţiuni pune probleme suplimentare, comentează sursa citată.