x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Soarta Ciprului, decisa la urne

Soarta Ciprului, decisa la urne

23 Apr 2004   •   00:00

Locuitorii insulei divizate Cipru, turcii si grecii deopotriva, au ultima sansa sa voteze sambata pentru intrarea intregii tari in Uniunea Europeana (UE), la data de 1 mai.

Referendumul va decide reunificarea insulei dupa un model federal, asa-zisul plan Annan, numit dupa initiatorul sau, secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), Kofi Annan. Daca ambele parti ale Ciprului, sau doar o parte, nu voteaza pentru reunificare, atunci doar partea cipriota greaca se va integra in UE.

PROBLEME. Planul intampina insa probleme serioase. Rusia si-a exercitat ieri dreptul de veto in Consiliul de Securitate al ONU pentru a impiedica rezolutia anglo-americana de securizare a Ciprului dupa reunificare. Votul Rusiei a dat peste cap planurile celorlalte 14 tari care au votat pentru plan. Rusia a considerat ca prezentarea planului de securitate inainte de referendum influenteaza rezultatul acestuia.

DECEPTIE. In plus, comisarul UE pentru Extindere, Günter Verheugen, s-a declarat „inselat" de cipriotii greci, care doar au pretins ca doresc reunificarea insulei. Guvernul premierului Tassos Papadopoulos a facut chiar un apel la populatie sa voteze impotriva planului Annan si a pus piedici campaniei mass-media de informare dinaintea referendumului. In consecinta, cele mai recente sondaje de opinie arata ca mai mult de jumatate dintre cipriotii greci vor vota impotriva planului ONU, in vreme ce doar 16% vor vota pentru. Previzibil, cipriotii turci vor vota masiv pentru reunificare si, inerent, pentru intrarea in UE.

Ana Ilie

×
Subiecte în articol: externe