x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șoc: Americanii cotizează pentru talibani

Șoc: Americanii cotizează pentru talibani

de Şerban Mihăilă    |    13 Iun 2017   •   11:55
Șoc: Americanii cotizează pentru talibani

Sprijinit cu banii contribuabililor americani, guvernul afgan pare să finanțeze școli și spitale aflate sub controlul talibanilor, în timp ce mișcarea politică fundamentalistă sunnită din Afganistan – considerată grupare teroristă de către SUA- încearcă să impună o administrație proprie, legitimă, în zone vaste aflate deja sub influența sa. Jihadiștii controlează sau contestă administrația locală pe 40 la sută din teritoriul afgan.

„Talibanii încearcă să creeze un ministat – dacă nu cumva au reușit deja acest lucru- în provincia Helmand”, susține jurnalistul Auliya Atrafi, de la BBC-Afganistan, care a făcut un film despre deteriorarea condițiilor de securitate în zona respectivă. „Seara, stăteam lângă liderii locali și vârstnicii talibani, care obișnuiau să ne întrebe: «Unde credeți că vom fi în zece ani de acum înainte?» Știam însă ce gândesc. Ei cred că, în zece ani, vor alcătui guvernul”, a spus Atrafi pentru publicația „ The Telegraph”. Concomitent, citând comandamentul forțelor americane din Kabul, Inspectoratul General Special pentru Reconstrucția Afganistanului (SIGAR) a dezvăluit că jihadiștii, în special talibanii, contestă administrația locală sau o controlează pe aproximativ 40 la sută din suprafața țării. În Helmand, una dintre cele mai bogate în opiu provincii afgane, talibanii controlează aproximativ 65 de procente din teritoriu, precizează SIGAR, în timp ce „The Telegraph” afirmă că influența grupării teroriste este exercitată pe cel puțin 80 la sută din suprafață. Situată de-a lungul graniței cu Pakistanul, provincia Helmand este locul de origine al mișcării talibane și, în același timp, regiunea cu cele mai multe victime înregistrate în rândul coaliției conduse de SUA. Potrivit comandanților militari americani, jihadiștii talibani obțin 60 la sută din fondurile lor din traficul ilegal cu opiu. Până în momentul de față, administrația de la Washington a alocat peste 117 miliarde de dolari din banii contribuabililor americani pentru eforturile de reconstrucție ale Afganistanului, scrie site-ul „Breitbart”. Cea mai mare parte din aceste fonduri au fost investite pentru antrenarea, adăpostirea și echiparea Forțelor de Securitate și Apărare Națională ale Afganistanului, în lupta acestora contra talibanilor și altor grupări jihadiste. Cu toate aceste, „guvernul afgan finanțează școli și spitale conduse de talibani, pe măsură ce gruparea militantă încearcă să impună o administrație proprie, legitimă, în zone vaste din țară”, anunță „The Telegraph”, citând concluziile filmului realizat de Auliya Atrafi.

Reînviați de retragerea ordonată de Obama

Aproximativ 300 de soldați americani s-au întors recent în provincia Helmand, în timp ce Afganistanul se confruntă din nou cu amenințarea talibanilor, reveniți în forță după ce fostul lider al Casei Albe, Barack Obama, a decretat încetarea misiunii de luptă a SUA în această țară, la sfârșitul anului 2014. „Încrederea talibanilor a crescut simțitor în ultimii trei ani, de la retragerea trupelor occidentale din țară”,  a mai scris „The Telegraph”. Trupele coaliției conduse de SUA au înlăturat de la putere regimul taliban în anul 2001, la scurt timp după invadarea Afganistanului, ca răspuns la atentatele din 11 septembrie, de pe teritoriul american. Războiul din Afganistan, contra organizației teroriste Al-Qaeda și a susținătorilor săi talibani, avea să dureze apoi până în 2014.  

 

Afganii sunt extrem de nemulțumiți de eșecul președintelui și al guvernului de la Kabul de a asigura securitatea publică” – expert militar occidental

×