x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șoc: US Army încurcă deșertul cu pădurea

Șoc: US Army încurcă deșertul cu pădurea

de Şerban Mihăilă    |    27 Iul 2017   •   14:20
Șoc: US Army încurcă deșertul cu pădurea
Sursa foto: MCpl Marc-Andre Gaudreault/MCpl Marc-Andre Gaudreault

Oficialitatea guvernamentală americană însărcinată cu supravegherea operațiunilor din Afganistan a deschis o anchetă penală pentru a stabili dacă Pentagonul a tocat 28 de milioane de dolari din banii contribuabililor pentru a îmbrăca armata afgană care acționează în mediul deșertic cu uniforme de camuflaj specifice reliefului de pădure. Secretarul american al Apărării, James Mattis, vrea capetele celor vinovați.

 

Departamentul american al Apărării se confruntă în aceste zile cu un scandal de proporții. Un raport ajuns pe masa șefului armatei Statelor Unite, James Mattis, arată că, timp de zece ani, Pentagonul a aruncat pe fereastră zeci de milioane de dolari din banii contribuabililor americani pentru a îmbrăca trupele guvernamentale afgane cu uniforme de camuflaj specifice reliefului de pădure, în condițiile în care doar 2,1 procente din suprafața Afganistanului sunt acoperite de pădure. „Nici Departamentul Apărării al SUA, nici guvernul din Afganistan nu știu dacă uniformele sunt adecvate mediului afgan sau dacă, dimpotrivă, acestea împiedică operațiunile din teren, oferind inamicului o țintă mult mai vizibilă”, se scrie în raportul întocmit de John Sopko, Inspector General Special pentru Reconstrucția Afganistanului. În fața unei subcomisii militare a Camerei Reprezentanților, Sopko a anunțat că a declanșat o anchetă penală pentru a stabili dacă Pentagonul a tocat 28 de milioane de dolari din banii contribuabililor americani pentru a achiziționa aceste uniforme de camuflaj periculoase pentru militarii afgani. „Această achiziție demonstrează ce se poate întâmpla atunci când cei din guvern nu urmează regulile (…) Problemele sunt extrem de serioase. Gravitatea lor este atât de mare, încât am demarat o anchetă penală asupra modului de achiziționare a uniformelor”, a declarat Sopko, citat de site-ul McClatchyDC.com.  Potrivit inspectorului special, armata americană „a cumpărat uniforme patentate, cu modele pentru pădure, mult mai scumpe, în loc să utilizeze modelele standard, proprii Departamentului Apărării, care nu ar fi costat nimic”. În acest mod, nota de plată pentru uniformele militare achiziționate pentru armata afgană în ultimii zece ani s-ar fi umflat cu 28 de milioane de dolari, din cauza echipamentului de camuflaj. Raportul lui Sopko susține că, inexplicabil, comandanții americani au achiziționat modelul pentru uniformele de camuflaj de la un antreprenor privat, agreat de Ministerul afgan al Apărării. În total, arată raportul, Pentagonul a cheltuit aproximativ 94 de milioane de dolari, între 2008 și 2017, pentru a cumpăra 1,3 milioane de uniforme și 88.000 de perechi suplimentare de pantaloni patentați de camuflaj pentru armata afgană. Utilizarea modelului standard al Pentagonului ar fi redus în mod drastic aceste costuri.

 

Secretarul american al Apărării a luat foc

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a luat foc imediat după citirea raportului, dând de înțeles că vrea capetele celor vinovați. „Deciziile neoficiale în privința achizițiilor, în urma cărora sunt cheltuiți banii contribuabililor într-o manieră ineficientă și nerentabilă, nu trebuie să se mai repete”, a avertizat James Mattis, într-un memoriu adresat subsecretarilor pentru achiziții, politică și audit din cadrul Departamentului Apărării, document obținut de publicația „USA Today”.

Această achiziție demonstrează ce se poate întâmpla atunci când cei din guvern nu urmează regulile.” John Sopko

×
Subiecte în articol: James Mattis