x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Societăţi oculte pe Wall Street

Societăţi oculte pe Wall Street

16 Dec 2010   •   21:24

Scopul comun al celor nouă este de a proteja interesele marilor grupuri financiare, pe care le reprezintă, pe piaţa derivatelor, una dintre cele mai profitabile şi mai controversate din industria financiară. Teoretic, grupul apără integritatea pieţei instrumentelor derivate. Practic, el apără şi dominaţia pieţei de către marile bănci.

Băncile din acest grup au luptat pentru a bloca intrarea altor bănci pe piaţă şi încearcă să blocheze inclusiv eforturile de a face disponibile informaţii complete despre preţuri şi comisioane, notează ziarul. Derivatele constituie o parte importantă a afacerilor de pe Wall Street. Băncile obţin anual multe miliarde de dolari din comisioane secrete asociate acestor instrumente, iar în cazul unei concurenţe mai ridicate şi a unor preţuri transparente ar încasa, în mod cert, mai puţin, mai scrie New York Times. Dimensiunea şi aria de activitate a pieţei derivatelor au crescut rapid în ultimele două decenii. Fondurile de pensii le folosesc pentru a asigura investiţii, ţările şi oraşele în încercarea de a păstra la un nivel scăzut costurile de finanţare, companiile aeriene pentru asigurarea preţurilor la combustibil, iar companiile din sectorul alimentar pentru a menţine un cost constant la materii prime ca cereale sau carne. Marile bănci influenţează regulile pieţei derivatelor printr-o varietate de organizaţii la nivelul industriei financiare. Ultima sursă de influenţă a băncilor sunt casele de decontare, precum ICE Trust, care organizează întâlnirea lunară cu cei nouă bancheri în New York.

Piaţa instrumentelor derivate se află sub ancheta Departamentului Justiţiei din SUA, pentru posibile practici anticoncurenţiale, a afirmat un purtător de cuvânt al instituţiei. Reprezentanţii celor nouă bănci au refuzat să comentze cu privire la anchetă. 

×