x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sofia, în febra aurului

Sofia, în febra aurului

de Mihaela Matachita    |    15 Apr 2010   •   00:00
Sofia, în febra aurului
Sursa foto: /Reuters

Compania minieră Dundee Precious Metals, cu sediul în Toronto, a anunţat descoperirea a două noi filoane de aur lângă Mina Celopeci din Bulgaria, punând Guvernul de la Sofia în faţa unei tentaţii.



Dundee Precious Metals a mai arătat că noile zăcăminte au un conţinut scăzut de sulf (sub 10%), fapt care se traduce printr-o rată înaltă de recuperare în cursul procesării, potrivit site-ului novinite.com. Săpăturile vor continua în 2010, pentru a evalua mărimea şi caracteristicile zăcământului.

Anunţul a survenit pe fondul crizei: Sofia a renunţat la planurile de adoptare rapidă a euro ca urmare a unui prea mare deficit bugetar, după ce anterior ţara făcuse raportări false la UE, iar ieri Guvernul a fost aspru criticat de FMI.

De asemenea, anunţul Dundee a survenit după ce, în ianuarie, compania spusese că a renunţat la planurile de a construi o uzină de procesare pe bază de cianuri lângă Celopeci (la 60 km est de capitala Sofia), preferând Namibia. Aceasta după ce, la sfârşitul anului trecut, Curtea Supremă anulase documentul de evaluare a impactului asupra mediului, din 2008, prin care se aproba mina de aur şi cupru de la Celopeci.

De altfel, timp de cinci ani, Dundee s-a luptat în van să obţină aprobările necesare şi, totodată, s-a confruntat cu opoziţia ecologiştilor. Anul trecut, un ONG ecologist a făcut plângere chiar la Comisia Europeană împotriva proiectului Celopeci, care foloseşte cea mai ieftină metodă pentru extragerea aurului, cea pe bază de cianuri.

NADĂ PENTRU GUVERN
Dundee Precious Metals Inc. este o companie minieră internaţională, cu baza la Toronto, angajată în achiziţia, explorarea, exploatarea minelor de metale preţioase. Din 2003 are două subsidiare în Bulgaria, "Chelopech Mining EAD", în vestul ţării, şi "Balkan Mineral and Mining EAD", pentru o concesiune lângă Krumovgrad, în sud.

Mai deţine 95% din Kapan Mine, producător de concentrat de aur-cupru-zinc din sudul Armeniei şi realizează explorări în unele dintre marile regiuni miniere de aur-cupru-argint din Serbia, mai ales în Timoc. Acum, întrebarea este dacă Guvernul bulgar, care în nouă luni a trecut de la greaua moştenire la nici o mare strategie, va muşca din nadă.

×
Subiecte în articol: externe