x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Soldaţi daci, aur şi gladiatori, într-o expoziţie la Roma

Soldaţi daci, aur şi gladiatori, într-o expoziţie la Roma

de Carmen Plesa    |    30 Mar 2011   •   20:04

A venit vremea dacilor din armata romană să-i încânte la sfârşitul acestei săptămâni pe cei care vor călca pragul expoziţiei de la Roma în care sunt prezentate aurul şi antichităţile României. Uniformele mi­litare ale dacilor şi ale romanilor, lupte cu gladiatori, un laborator de prelucrare a aurului şi prezentări în limba română – acestea sunt doar câteva dintre „iniţiativele fascinante” care-i aşteaptă pe cei care vor ajunge la expoziţia din capitala Italiei dedicată aurului dacic, anunţă agenţia Adnkronos.

Duminică dimineaţă, Muzeul forurilor imperiale de la Roma se va anima cu reprezentaţia „Dacii în armata lui Septimius Severus – de la barbari la soldaţi ai legiunii”.

De la cele două ateliere de arheologie experimentală publicul va putea afla ce uniforme purtau dacii, ce arme aveau, ce tehnici de luptă foloseau şi ce rol au jucat în armata romană. În afara muzeului, pe via Biberatica, se vor desfăşura exerciţii de la şcoala de gladiatori şi re­pre­zentări ale unor aspecte din viaţa mi­li­tară. După-amiază, tururi speciale ghidate în limba română vor explica originile şi modalitatea de prelucrare a rarelor şi preţioaselor obiecte din aur ale dacilor. Copiii care vor ajunge la expoziţie vor avea posibilitatea să participe la „Laboratorul de orfe­vrărie” şi să se specializeze în fabricarea monedelor, brăţărilor, co­la­nelor, asistaţi de specialişti care le vor explica diversele faze din prelucrarea bijuteriilor. La final, toţi participanţii vor putea lua acasă un obiect din cele pe care le-au realizat.

Expoziţia de la Roma, deschisă de la sfârşitul anului trecut, prezintă 140 de piese din aur şi argint care au aparţinut dacilor. Valoarea lor este estimată la 66 de milioane de euro.

Pornind de la această expoziţie, jurnaliştii italieni au scris că dacii aveau aurul în ADN şi că împăratul Traian a construit Imperiul roman din „adevăratul El Dorado” pe care l-a găsit în Dacia. Tezaurul dacic pe care împăratul l-a transferat la Roma cuprindea nu mai puţin de 165 de tone de aur şi 330 de tone de argint.

×
Subiecte în articol: externe