x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Soldați japonezi, vinovați de agresarea sexuală a unei colege

Soldați japonezi, vinovați de agresarea sexuală a unei colege

de Redacția Jurnalul    |    12 Dec 2023   •   12:45
Soldați japonezi, vinovați de agresarea sexuală a unei colege

Un tribunal japonez a găsit, marți, vinovați de agresarea sexuală a unei colege trei foști soldați. Victoria victimei vine după o luptă lungă pentru dreptate, care a sfidat tabuurile într-o societate tradițională, dominată de bărbați, scrie Reuters.

Cazul fostei membre a Forțelor de Autoapărare Rina Gonoi, în vârstă de 24 de ani, care a atras atenția internațională, se referă la un incident petrecut în 2021, în perioada în care a fost în armată, când aceasta susține că a fost agresată de trei colegi bărbați.

Inculpații, care au negat că faptele lor ar fi reprezentat o agresiune sexuală, au primit fiecare o pedeapsă de doi ani cu suspendare, a relatat presa locală.

Gonoi, care a declarat că a fost supusă unei hărțuiri persistente după ce s-a înrolat, în 2020, a susținut că cei trei bărbați au imobilizat-o la pământ, i-au despărțit picioarele și au simulat un act sexual.

Ea s-a plâns superiorilor săi la momentul incidentului, dar ulterior a decis să părăsească armata deoarece nu s-a luat nicio măsură.

După ce Gonoi a ieșit public în 2022, Ministerul japonez al Apărării i-a prezentat scuze publice și a anunțat că cinci bărbați care au legătură cu incidentul au fost concediați și alți patru au fost pedepsiți. Acuzațiile ei au declanșat, de asemenea, o amplă anchetă a Ministerului Apărării din Japonia privind agresiunile sexuale în armată.

Decizia rară de a-și face publice acuzațiile a atras atenția într-o societate conservatoare, dominată de bărbați, în care atitudinea față de violența sexuală a rămas în mare măsură tabu.

De asemenea, a coincis cu un efort al Japoniei de a recruta mai multe femei soldați și de a-și consolida armata pentru a descuraja puternicul său vecin, China, dar și Coreea de Nord, înarmată nuclear.

Lupta lui Gonoi a atras recunoașterea internațională: Revista Time Magazine a inclus-o pe lista celor 100 de lideri mondiali emergenți, în timp ce British Broadcasting Corp a inclus-o printre cele mai influente 100 de femei la nivel global.

„Apreciez faptul că ei apreciază ceea ce fac eu. Există o tendință în Japonia ca atunci când oamenii vorbesc, să fie criticați”, a declarat Gonoi pentru Reuters într-un interviu acordat înainte de verdict.

Dar acasă, ea a fost ținta atacurilor online.

„Am primit multe comentarii depreciative. Dar știu că lumea apreciază ceea ce fac”, a spus ea.

Separat, Gonoi a intentat un proces civil împotriva foștilor ei colegi și a guvernului, cerând daune pentru presupusa agresiune și pentru inacțiunea ulterioară în ciuda plângerilor sale.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: soldati japonezi agresare sexuala