x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Soldații ruși se simt păcăliți: „90% dintre noi ar fi de acord să plece acasă!”

Soldații ruși se simt păcăliți: „90% dintre noi ar fi de acord să plece acasă!”

de Şerban Mihăilă    |    04 Mar 2022   •   13:00
Soldații ruși se simt păcăliți: „90% dintre noi ar fi de acord să plece acasă!”
Sursa foto: Hepta

Moralul scăzut al trupelor rusești ar putea fi unul dintre principalele motive pentru care planul Rusiei de a cuceri Ucraina într-un timp extrem de scurt a eșuat lamentabil. La Moscova, s-a presupus că operațiunea va fi foarte rapidă și un succes răsunător, iar soldații au primit hrană și combustibil pentru numai două-trei zile. În realitate, însă, după cinci zile de la invazie, numeroși militari ruși au început să dezerteze, sabotându-și propriul echipament militar, iar alții s-au predat fără luptă, susținând că au fost trași pe sfoară pentru a participa la acest război.

Legați la ochi, cinci prizonieri ruși sunt aduși într-o clădire de cărămidă și sunt interogați de ucraineni. „Sincer vorbind, ne-au păcălit”, susține ofițerul grupului de soldați capturați, referindu-se la superiorii săi militari, aflați la Moscova.

El le transmite celorlalți soldați aflați pe teritoriul ucrainean următorul mesaj: „Tot ceea ce ni s-a spus a fost un fals. Le-aș spune băieților mei să părăsească teritoriul ucrainean. Avem familii și copii. Cred că 90% dintre noi ar fi de acord să plece acasă!”.

Scena se derulează într-un videoclip de trei minute, difuzat de autoritățile ucrainene și prezentat ulterior și în presa britanică, de către publicația „The Guardian”. De altfel, numeroase interviuri similare cu prizonieri ruși au circulat în această perioadă pe canalele de socializare ucrainene, exprimând mesaje similare.

Întrebat ce le-ar spune comandanților săi, un alt militar rus răspunde fără menajamente, în altă filmare: „Sunt niște poponari!”. Potrivit „The Guardian”, urmează apoi cuvintele folosite frecvent de militarii ruși capturați: „Am fost trași pe sfoară!”.

Chiar dacă înregistrările au fost realizate sub presiunea autorităților ucrainene, un mesaj se desprinde destul de clar. La nouă zile de la invazia ordonată de Putin, un număr semnificativ de militari ai săi sunt demoralizați și nu-și mai doresc să lupte.

Unii dintre ei și-au abandonat vehiculele și au pornit înapoi pe jos spre granița rusă, mai sugerează videoclipurile. Alții, și-au găurit deliberat rezervoarele pentru a evita lupta.

Concomitent, o serie de interceptări ale unor mesaje radio indică faptul că trupele nu respectă ordinele Moscovei de a bombarda orașele ucrainene și se plâng că au rămas fără alimente și combustibil. Înregistrările, obținute de compania britanică de informații „ShadowBreak”, includ vocea unui soldat care pare să plângă.

Într-o altă înregistrare, un soldat își pierde cumpătul în timp ce întreabă când vor sosi alimentele sau combustibilul. „Suntem aici de trei zile! Când naiba o să fie gata?”, strigă el, conform unei relatări publicate de „The Telegraph”.

Kremlinul, uluit de rezistența întâmpinată

Derularea acestor episoade nu înseamnă că armata lui Putin se va opri sau va eșua în încercările sale de a cuceri Ucraina. Foarte probabil, aceasta va recurge în curând la o tractică brutală de bombardare și mai agresivă a marilor orașe, susțin analiști militari occidentali citați de presa internațională.

Moralul scăzut în rândul trupelor invadatoare ar putea fi însă unul dintre principalele motivele pentru care planul Rusiei pentru un „blitzkrieg” în Ucraina pare să nu se fi derulat cu viteza pe care și-ar fi dorit-o Putin. La Moscova, s-a presupus că operațiunea va fi extrem de rapidă. Soldații au primit provizii de hrană și combustibil doar pentru două sau trei zile, reiese din videoclipurile prezentate.

Kremlinul pare să fi avut, de asemenea, o idee total fantezistă despre invazie. Potrivit prizonierilor, soldații ruși au fost asigurați că ucrainenii îi vor primi ca pe niște eliberatori. Forțele rusești se așteptau la flori și urale, nu la gloanțe și bombe, au relatat ei.

„Unii dintre ei au crezut că sunt în exerciții militare. Nu au anticipat rezistența”, a mărturisit un profesor de engleză, în vârstă de 31 de ani, din Harkov, citat de „The Guardian”. „Mulți sunt recruți născuți în 2002 sau 2003. Vorbim despre băieți de 19 și 20 de ani”, a adăugat el.

„Moscova le-a spălat creierele rușilor”

„Din 2014, guvernul rus spală creierul populației cu propagandă. Ei încearcă să facă Rusia să creadă că Ucraina nu este o țară reală și spun că monștrii fasciști au capturat-o.”, a mai precizat sursa citată, care a dezvăluit că unchiul său a discutat cu soldații ruși, atunci când aceștia au trecut pe lângă casa lui din Kupiansk, în nord-estul Ucrainei, în apropiere de graniță.

Soldații au explicat că îi căutau pe membrii unor organizații de dreapta din Ucraina și pe adepții liderului naționalist ucrainean din Al Doilea Război Mondial, Stepan Bandera.

Citat de „The Guardian”, Alex Kovzhun, fost consilier al fostului premier ucrainean Iulia Timoșenko, precizează că soldații ruși sunt de două feluri: „Există tineri recruți, care sunt speriați de moarte, și există militari de carieră, care au luptat în Siria și în Donbas”. În opinia sa, ambele categorii au fost îndoctrinate de Kremlin.

Kovzhun este de părere că statul major rus a crezut că invazia va fi „ușor de realizat”, o simplă repetare a operațiunilor de cucerire a Crimeei, din 2014, sau a recentului scenariu din Kazahstan, unde mașinăria de război a Moscovei nu a întâmpinat nicio rezistență.

De data aceasta, însă, civilii ucraineni s-au așezat în fața tancurilor inamice, au blocat coloane de blindate cu mâinile goale și au cântat imnul național în fața unor trupe rusești care nu se așteptau la o astfel de reacție.

„Civilii i-au înjurat pe oamenii înarmați! Am văzut fețele rușilor: se simt extrem de inconfortabil, deoarece nu este ceva la care se așteptau. Li s-a spus că ucrainenii au fost făcuți ostatici de către naziști mitici”, a adăugat el.

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: soldati rusi ucraina