x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Solicitare NATO: Rusia trebuie să îşi retragă forţele din Moldova, Georgia şi Ucraina!

Solicitare NATO: Rusia trebuie să îşi retragă forţele din Moldova, Georgia şi Ucraina!

27 Ian 2022   •   08:22
Solicitare NATO: Rusia trebuie să îşi retragă forţele din Moldova, Georgia şi Ucraina!

NATO, prin vocea secretarul general Jens Stoltenberg, a anunțat că a transmis propunerile sale scrise câtre Moscova. Printre cerinţele alinaţei pentru Kremlin se află şi retragerea forţelor ruse din Ucraina, Georgia şi Republica Moldova.

Secretarul general Jens Stoltenberg a cerut Rusiei să „dezescaladeze imediat situaţia” de la graniţa cu Ucraina, afirmând că NATO crede în „dialog şi diplomaţie”, nu în ameninţare sau folosirea forţei. El a continuat prin a enumera mai multe domenii în care crede că NATO şi Moscova ar putea coopera - prin redeschiderea de birouri şi creşterea comunicării.

Alianţa, a spus el, este pregătită să asculte preocupările Rusiei în ceea ce priveşte Ucraina şi să se angajeze într-un dialog real privind menţinerea acordurilor de securitate în Europa pe care ambele părţi le-au semnat deja.

Acestea înseamnă respectarea drepturilor naţiunilor de a-şi alege propriile acorduri de securitate, precum şi faptul că Rusia trebuie să se abţină de la activităţi răuvoitoare şi să îşi retragă forţele din Ucraina, Georgia şi Moldova, unde au fost desfăşurate fără consimţământul acestor ţări, a adăugat el.

Stoltenberg a îndemnat, de asemenea, la discuţii privind controlul armelor. El a insistat asupra faptului că NATO este o „alianţă defensivă” şi că nu caută confruntarea şi nu va face compromisuri în privinţa principiilor sale.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: retragere moldova