x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şomaj-record în Spania! Spaniolii fără loc de muncă iau drumul Germaniei, Elveţiei, Americilor

Şomaj-record în Spania! Spaniolii fără loc de muncă iau drumul Germaniei, Elveţiei, Americilor

de Istvan Deak    |    25 Apr 2013   •   17:39
Şomaj-record în Spania! Spaniolii fără loc de muncă iau drumul Germaniei, Elveţiei, Americilor

Numărul şomerilor din Spania a depăşit, pentru prima dată, nivelul de şase milioane persoane! Astfel, 27,16% din populaţia activă era afectată de şomaj în primul trimestru al acestui an, conform Şondajului privind Populaţia Activă (EPA), publicat joi şi citat de BBC News şi EFE.

Alte măsuri fiscale
Rata şomajului este cea mai mare de la cea înregistrată în 1976, la un an după ce în Spania a început procesul de tranziţie către democraţie, după moartea dictatorului Francisco Franco, comentează BBC.
La Madrid este programată o demonstraţie împotriva măsurilor de austeritate, mai ales că vineri premierul Mariano Rajoy va da publicităţii noi măsuri fiscale şi politici monetare în vederea opririi recesiunii din această ţară.

Cifrele groazei
Peste 237.400 persoane au rămas fără un loc de muncă în primele trei luni ale anului, numărul şomerilor ajungând astfel la 6.202.700 persoane. În rândul străinilor, şomajul a crescut cu 80.500 persoane, numărul total al celor care nu aveau loc de muncă fiind de 1.302.300 persoane. Rata şomajului la această categorie a ajuns la 39,21 %.  Rata şomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani a fost de 57,22% în primele trei luni din 2013, 960.400 de tineri neavând loc de muncă.
Sectorul serviciilor a înregistrat cel mai mare număr de şomeri - 1.823.900 persoane, aici fiind consemnată cea mai mare creştere a şomajului, urmată de cea din sectorul construcţiilor, industrie şi agricultură.

Mii de români au plecat
Nu mai puţin de 28.568 de români au părăsit teritoriul Spaniei în 2012. Conform unui raport al Institutului Naţional de Statistică al Spaniei, întreaga comunitate de români număra în prima zi a anului în curs 868.635 de persoane, cu 3,2% mai puţin faţă de 1 ianuarie 2012. Conform acestor date, pentru prima dată, populaţia totală a Spaniei a scăzut, ca urmare a străinilor, a anunţat institutul.
Comunitatea română continuă să fie cea mai numeroasă din Spania, reprezentând peste 15% din totalul străinilor, chiar dacă mulţi compatrioţi au părăsit teritoriul spaniol.

Migraţie economică
În căutarea stabilităţii şi a unui loc de muncă, şomerii spanioli pleacă în Germania, Elveţia, SUA şi Mexic.
Potrivit datelor oficiale, în 2012 în Germania au emigrat, pentru a-şi găsi de muncă, peste 50.000 de spanioli. Doar în ianuarie anul acesta serviciile germane pentru ocuparea forţei de muncă au înregistrat peste 9.000 de cetăţeni spanioli care caută în Germania un loc de muncă, ceea ce înseamnă cu 2,4% mai mult decât în ianuarie 2012.
Spaniolii sunt mai decişi în căutarea de muncă decât cetăţenii altor ţări est-europene, care traversează de asemenea vremuri economice dificile. Numărul de imigranţi spanioli în Germania îl depăşeşte pe cel din Grecia, Portugalia şi Italia, însă nu atinge numărul de imigranţi din ţări est-europene.

Fără bariere lingvistice

Specialiştii spanioli pleacă nu doar în Germania. Printre destinaţiile prioritare în căutarea unui nou loc de muncă şi de noi posibilităţi se numără şi Elveţia. Spaniolii vin cu plăcere în Elveţia, în pofida faptului că salariile care sunt oferite acolo străinilor sunt mai mici decât cele plătite localnicilor. De specialişti în domeniul arhitecturii, design-ului, modei, consulting-ului, sociologiei, comunicaţiilor şi marketingului este nevoie şi în Mexic. Această ţară are cadre puternice proprii în domeniul ingineresc, însă duce lipsă de specialişti în profesii de creaţie. Principalii factori atractivi pentru spanioli sunt lipsa barierei lingvistice şi apropierea de SUA, unde cu timpul poţi să te muţi, comentează specialiştii.

×
Subiecte în articol: somaj Spania