x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şomerii britanici: tineri şi fără calificare profesională

Şomerii britanici: tineri şi fără calificare profesională

de Sînziana Stancu    |    04 Ian 2011   •   19:09

Un studiu european arată că aproxi­mativ unul din cinci băieţi britanici şi una din şase fete de peste 18 ani sunt şomeri şi nu şi-au încheiat stu­di­ile. Astfel, Marea Britanie a devenit una dintre ţările occidentale cu o rată foarte mare a tinerilor fără loc de muncă şi fără educaţie, potrivit unei analize a performanţei tinerilor în Europa, din care reiese că regatul insular are „o situaţie mai rea decât în România şi Bulgaria” la capitolul şomaj, abandon şcolar şi lipsa pre­gă­tirii profesionale, după cum trage concluzia şi tabloidul Daily Mail.

Numai patru ţări din Uniunea Europeană – Portu­ga­lia, Spania, Italia şi Malta – au avut, în 2008, un procent mai mare de tineri şomeri fără educaţie şi calificare profesio­nală, iar alte 12 ţări ale UE au depăşit în ultimii cinci ani Marea Britanie în privinţa asigurării locurilor de muncă, a educaţiei şi pregătirii profesionale a tinerilor lor. În plus, britanicii au mai aflat din statisticile Ministerului Muncii şi Pensiilor că 1,5 milioane de cetăţeni de-ai lor nu au muncit nici măcar o zi în viaţa lor, în schimb beneficiază de ajutor de la stat, iar dintre acestea, 600.000 au vârsta sub 25 de ani.

Cele mai recente date Eurostat cu privire la evoluţia situaţiei tinerilor fără educaţie din cele 27 de ţări ale Uniunii datează din perioada 2003-2008 şi relevă proporţia populaţiei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani, din fiecare stat al UE, care nu studiază sau nu participă la cursuri de formare profesională, având doar minimul de educaţie oferit de şcoala secundară. În ţările mai bogate, o proporţie importantă a acestor tineri nu are nici locuri de muncă.

Patricia Morgan, care a publicat mai multe studii privind problemele tineretului şi familiei, între care şi cel de faţă, afirmă „acestea sunt cifre şocante, care arată că noi (britanicii – n.r.) nu suntem în stare să avem grijă de tinerii noştri (...) Fetele şo­me­re sunt tentate să facă copii şi să primească ajutor de la stat ca mame care îşi cresc singure copiii, iar băieţii nu au nici o slujbă şi nici nu inten­ţionează să îşi caute vreuna”.

×
Subiecte în articol: externe