x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Majoritatea turcilor sunt împotriva distrugerii Parcului Gezi şi consideră că guvernul are tendinţe autoritare (SONDAJ)

Majoritatea turcilor sunt împotriva distrugerii Parcului Gezi şi consideră că guvernul are tendinţe autoritare (SONDAJ)

17 Iun 2013   •   15:53
Majoritatea turcilor sunt împotriva distrugerii Parcului Gezi şi consideră că guvernul are tendinţe autoritare (SONDAJ)
Sursa foto: EPA/VASSIL DONEV

O majoritate a turcilor se opune distrugerii Parcului Gezi din Istanbul, aflat la originea acţiunilor de protest fără precedent împotriva guvernului premierului Recep Tayyip Erdogan, şi denunţă autoritarismul executivului, conform unui sondaj de opinie publicat de jurnalul Today's Zaman, preluat de France Presse, informează agerpres.ro.

Circa 62,9% dintre persoanele chestionate îşi doresc păstrarea parcului ca un spaţiu verde, în timp ce 23,3% sunt în favoarea construirii, pe acest fost teren al unei cazărmi otomane, unui centru comercial şi a unui centru cultural, potrivit sondajului efectuat de institutul Metropoll.

Mişcarea de contestare ce zguduie Turcia de mai mult de două săptămâni a fost provocată de lupta unui grup militant ecologist pentru prezervarea celor 600 de arbori din parc, care a fost reprimată violent de poliţie. Mişcarea s-a extins pe întreg teritoriul Turciei şi s-a transformat într-o contestare la adresa autoritarismului guvernului şi a dorinţei presupuse a acestuia de a islamiza societatea turcă.

În jur de 49,9% din persoanele chestionate estimează că guvernul devine mai autoritar, faţă de 36% care cred că acesta se democratizează şi 14,1% care au refuzat să se exprime pe această temă, conform anchetei realizate telefonic pe un eşantion de 2.818 persoane din întreaga Turcie între 3 şi 12 iunie.

În proporţie de 54,4% turcii consideră că guvernul are tendinţa de a interveni mai mult în modul de viaţă al indivizilor, 40,4% respingând această ipoteză, potrivit sondajului publicat de Today's Zaman, un cotidian islamisto-conservator reputat ca fiind un apropiat al liderului religios Fethullah Gulen, critic la adresa lui Erdogan. Aprobarea luna trecută a unei legi care a restrâns vânzarea şi consumul de alcool a fost puternic criticată de cercurile pro-laice din Turcia.

×