x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Soţia presupusului autor al atentatului de la Stockholm este de origine română

Soţia presupusului autor al atentatului de la Stockholm este de origine română

14 Dec 2010   •   10:36

Potrivit Daily Telegraph, soţia presupusului autor al atentatului de la Stockholm, Taimur Abdulwahab al-Abdaly, este de origine română. Mona a negat că ar fi ştiut despre complot şi s-a declarat "distrusă" de moartea soţului ei.

Deşi Abdaly era cetăţean suedez, el locuia în Marea Britanie, unde absolvise universitatea Bedfordshire şi unde, potrivit rudelor sale, s-ar fi radicalizat. De altfel el îşi botezase fiul Osama, după numele lui Osama ben Laden.

Se pare că Abdaly frecventa Centrul islamic din Luton, dar a fost exclus după ce alţi membri l-au acuzat că are o "percepţie distorsionată" a islamului.

Poliţia britanică a percheziţionat o casă din Luton, unde locuia Abdaly.

Abdaly era înscris pe site-ul de anunţuri matrimoniale Muslima, unde a precizat că a absolvit facultatea de fizioterapie a universităţii Bedfordshire. Potrivit profilului său, Abdaly s-a născut la Bagdad şi s-a mutat în Suedia în 1992. El ar fi venit în Marea Britanie în 2001, pentru studii. Abdaly a scris că s-a căsătorit în 2004 şi că are două fete. "Vreau să mă căsătoresc din nou şi mi-ar plăcea să am o familie mare. Soţia mea a fost de acord cu asta", a spus el.

Vecinii săi, citaţi de Daily Telegraph, au declarat că l-au văzut ultima dată în urmă cu două săptămâni şi jumătate.

Procurorul suedez Tomas Lindstrand, însărcinat cu acest caz, a declarat că poliţia este sigură "în proporţie de 98%" că autorul atacului de sâmbătă, de la Stockholm, este Taimur Abdulwahab al-Abdaly, de origine irakiană. Abdaly, în vârstă de 28 de ani, ar fi asupra sa trei dispozitive explozibile şi ar fi intenţionat să omoare cât mai mulţi oameni posibil, potrivit autorităţilor.

El ar fi murit sâmbătă, la câteva minute după ce a aruncat în aer o maşină capcană. Alte două persoane au fost rănite în atac.

Şapte experţi genişti ai FBI au fost trimişi la Stockholm, pentru a ajuta la anchetă, au anunţat serviciile suedeze de informaţii.

Lindstrand a precizat că poliţia suedeză încearcă în prezent să îşi dea seama care a fost, mai exact, ţinta atacatorului, înainte ca acesta să se arunce în aer prematur. "Avea o centură cu explozibili asupra sa, avea un rucsac cu o bombă şi avea în mâini un obiect similar cu o oală sub presiune. Dacă ar fi explodat toate simultan, ar fi fost foarte puternic", a declarat el.

"Unde se îndrepta... nu ştim", a spus procurorul. "Probabil că s-a întâmplat ceva, că a făcut vreo greşeală şi o parte dintre bombele pe care le avea asupra sa au explodat, provocându-i moartea", a adăugat el.
Lindstrand crede că printre posibilele ţinte se numără gara centrală din Stockholm sau Aahlens, un centru comercial aglomerat.

Sâmbătă, o maşină cu canistre cu benzină, înregistrată pe numele lui Abdaly, a explodat pe o stradă comercială aglomerată din centrul Stockholmului. Cânteva minute mai târziu, o altă deflagraţie, în care şi-a pierdut viaţa atentatorul, s-a produs pe o stradă aflată la 300 de metri distanţă de prima.

Sursa: realitatea.net

×