x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania a fost aleasă membră nepermanentă a Consiliului de Securitate al ONU. Turcia, respinsă

Spania a fost aleasă membră nepermanentă a Consiliului de Securitate al ONU. Turcia, respinsă

16 Oct 2014   •   21:14
Spania a fost aleasă membră nepermanentă a Consiliului de Securitate al ONU. Turcia, respinsă

Spania a fost aleasă joi membră nepermanentă a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), devansând cu o largă majoritate Turcia, în cadrul unui vot al Adunării Generale a ONU, informează AFP.

Turcia a obţinut doar 60 de voturi după trei tururi de scrutin, comparativ cu cele 132 de voturi obţinute de Madrid. Majoritatea de voturi necesară este de 128, adică de două treimi dintre ţările membre cu drept de vot. Susţinerea pentru candidatura turcă s-a erodat în decursul celor trei tururi de vot, trecând de la 109 la 73, apoi la 60 de voturi şi creând marea surpriză.

Venezuela, Malaezia, Noua Zeelandă şi Angola au fost alese cu o largă majoritate din primul tur, obţinând între 145 şi 190 din cele 193 de voturi ale membrilor Adunării Generale. Cei cinci noi membri îşi vor prelua mandatele de doi ani în ianuarie. Consiliul de Securitate al ONU, care numără 15 membri nepermanenţi, îşi reînnoieşte în fiecare an jumătate dintre membrii nepermanenţi, pe o bază regională.

Malaezia, Venezuela şi Angola au fost selecţionate de grupurile regionale respective şi nu aveau adversar. Cele cinci ţări alese, care au mai fost în trecut membre nepermanente în Consiliul de Securitate, vor înlocui Rwanda, Argentina, Coreea de Sud, Australia şi Luxemburgul.

Consiliul de Securitate numără de asemenea cinci membri permanenţi, care au drept de veto asupra deciziilor Consiliului (SUA, China, Franţa, Rusia şi Marea Britanie).

Consiliul de Securitate are drept principală responsabilitate menţinerea păcii şi a securităţii pe plan mondial. El poate să impună sancţiuni, să autorizeze folosirea forţei militare şi supervizează în prezent 16 misiuni de menţinere a păcii. Deciziile sale - rezoluţii sau declaraţii - sunt în principiu constrângătoare şi trebuie să obţină cel puţin 9 din 15 voturi ale membrilor nepermanenţi, fără niciun veto din partea celor permanenţi.

×