x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania: Căpşunarii - căte o sută intr-un dormitor

Spania: Căpşunarii - căte o sută intr-un dormitor

de Carmen Plesa    |    16 Iun 2007   •   00:00

Mai multe asociaţii romăneşti din Spania au protestat in ultimele zile, faţă de condiţiile mizerabile in care sunt nevoiţi să trăiască romănii care vin ca sezonieri, la culesul fructelor.

La inceputul săptămănii, un copil de patru ani care locuia cu părinţii săi la Calatorao - Zaragoza, a murit inecat intr-un canal aflat la căţiva metri de o fermă părăsită in care stătea familia sa, impreună cu alţi 500 de romăni. Ferma este o proprietate privată şi se pare că romănii o ocupaseră ilegal. Condiţiile in care locuiau - căte o sută intr-o cameră - au fost descrise de presa spaniolă drept "inumane".

EVACUAŢI. Potrivit ediţiei de ieri a El periodico de Aragon, Garda Civilă i-a evacuat pe romăni din fermă. "Acum o să ne reţină şi nici măcar nu ştim de ce o să ne acuze. Toţi avem permis de rezidenţă valabil şi sper să nu ne bage la inchisoare doar pentru că am dormit intr-o casă părăsită", a spus Daniel, un tănăr romăn angajat la o firmă care prelucrează fructe. Serviciile sociale din Calatorao le-au oferit bani de drum romănilor care vor să se intoarcă in ţară. Miguel Angel Uso, secretarul asociaţiei Casa Romănia, din Zaragoza, a declarat pentru Aragondigital că, intr-adevăr, numărul muncitorilor veniţi din Romănia este mult mai mare decăt in alţi ani, in mare parte şi din cauza "falselor iluzii", date de compatrioţii lor, in Romănia, despre banii pe care-i pot căştiga in Spania, la cules.

×
Subiecte în articol: diaspora